Det är ännu oklart när publiken kan vara tillbaka. Foto: Bildbyrån

Ett steg närmare publik: ”Vi ska vara beredda”

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades nya förslag på hur allmänna sammankomster ska regleras.

Det är ett steg närmare publik på idrottsarenorna och större motionstävlingar.

– Så snart det är möjligt ska regeringen fatta beslut, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till SVT Sport.

I snart ett år har idrottsvärlden tvingats regleras på grund av coronapandemin.

Det nuvarande deltagartaket på åtta personer är detsamma oavsett vilken allmän sammankomst eller offentlig tillställning det handlar om. Vilket betyder att en fotbollsmatch på Friends arena eller en längdskidtävling i skogen regleras på samma sätt som en innebandymatch i en trång inomhushall eller en klädbutik.

Corona och idrott

Men nu presenterar regeringen ett remissförslag som ska möjliggöra att begränsningarna anpassas utifrån vilket evenemang som avses.

Delas upp i fyra kategorier

I remissförslaget, som har remisstid till 26 februari,  listas fyra kategorier: inomhusevenemang, inomhusevenemang med sittplatser, utomhusevenemang och motionslopp. Det öppnar för exempel större motionslopp inom exempelvis löpning och orientering och publik på idrottsevenemang.

– Vi föreslår ett antal övergripande krav som är liknande andra verksamheter som regleras i detta. Verksamheten ska kunna försäkra att man kan hålla avstånd vid till exempel in- och ut passager och då menar vi att det också ska finnas en deltagarbegränsning, säger Amanda Lind till SVT Sport.

– Utöver det ber vi Folkhälsomyndigheten att de ska ha möjlighet att utfärda mer detaljerade föreskrifter som till exempel det som gäller för gym idag där man tar hänsyn till en arena eller en anläggnings storlek.

Ska håll publikråd

Men i nuläget är det svårt att säga när det nya förslaget kan börja gälla.

– Vi har inte gått ut med några datum för detta förslag. Vi kommer också att hålla ett publikråd så att alla olika typer av arrangörer kan ge sina synpunkter. Sedan ska vi vara beredda. Så snart det är möjligt ska regeringen fatta beslut. Det här är väldigt hårda begränsningar som inte ska ligga längre än nödvändigt, säger Amanda Lind.

RF positiva

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är positiv till det nya förslaget.

– Det är ett steg i rätt riktning att vi nu ser försök att öka träffsäkerheten gällande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vi behöver nu läsa förslaget för att kunna bedöma mer ingående vad förslagen verkligen betyder för idrottsrörelsen. Vi utgår från att idrottsrörelsen som hittills får göra sin röst hörd i dialog med Folkhälsomyndigheten när begränsningsåtgärder ska tas fram, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet