Foto: SVT

Få kvinnliga ledare i svenska högstaligorna

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet har som mål att både herrar och damer ska vara representerade med minst 40 procent tränare i de högsta ligorna.

Men inom svensk elitlagidrott är det långt ifrån så.

Där är endast 6,9 procent kvinnor.

– Man anställer män bara för att de är män, säger basketstjärnan Amanda Zahui till SVT Sport.

Det talas mycket om jämställdhet inom svensk idrott.

Men när SVT Sport går igenom hur könsfördelningen ser ut inom den svenska elitlagidrotten ser vi att det är långt ifrån jämställt.

Bandyn sämst

Endast 6,9 procent av tränarna och sportcheferna är kvinnor. Som sämst är det i bandyn, där bara drygt 5 procent är kvinnor.

Basketstjärnan Amanda Zahui blir inte överraskad när hon får höra talas om siffrorna.

– Så är det ju överallt. Vi anställer och anlitar män bara för att de är män. Man glömmer bort kvinnorna, fast vi kan göra det lika bra eller bättre, säger hon till SVT Sport.

Basketen åt fel håll

”Bäst” är dock just basketen, där 9,3 procent av ledarna är kvinnor. Men där går det faktiskt åt fel håll. Denna säsong är första gången på flera år som inte en enda klubb i Basketligan Dam har en kvinnlig huvudtränare, och svenska basketbollförbundets generalsekreterare Johan Stark säger att han inte kan minnas när det senast var så få kvinnliga tränare i förbundsserierna.

– Det är ett ganska stort problem, säger han till SVT Sport.

– Vi som är en jämlik idrott i antal utövare och en integrerad idrott i antal utövare. Vi vill ju att det ska speglas även bland de som är på ledande positioner. För då tror jag att vi blir ännu starkare och våra styrkor kommer att framträda ännu mer. Så jag tycker att det är en stor utmaning, det är inget snack om det. Vi duckar inte för att säga att det är ett problem.

Upplever du att elitklubbarna också tycker att det är ett problem?

– Ja, det tror jag faktikst. Jag tror att alla ser samma sak, att det finns en styrka i att ha en schysst sammansättning på alla de parametrar som jag pratar om. Men man måste ställa frågor till rätt personer, så att vi bottnar i vad det beror på.

– Så nu kommer vi att be en extern aktör att kontakta tidigare kvinnliga utövare och ledare för att se varför de gick en annan väg i sina karriärer. Där hoppas vi får mer tydlighet i svaren.

”Riskerar att tappa bort resurser”

Forskaren Jenny Svender, sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Riksidrottsförbundet, anser att det helt klart är ett problem för svensk idrott att andelen kvinnliga ledare är så mycket mindre än andelen manliga.

– Vi riskerar ju att tappa bort resurser i form av erfarenheter och kompetenser ifall vi har allt för snäv rekryteringsbas för att vi har en snäv bild utav vilka som kan utöva ledarskap. Då riskerar vi ju att tappa bort de här kompetenserna, säger hon.

Se hela reportaget här, bland annat med forskarens förklaring till varför det ser ut som det gör:

Så stor andel kvinnliga tränare är det i toppligorna

Basket: 9,3 procent

Ishockey: 7,4 procent

Innebandy 7,3 procent

Fotboll: 7,2 procent

Handboll: 6,5 procent

Bandy 5,2 procent

Vi har räknat med såväl huvudtränare, assisterande tränare, hjälptränare och sportchefer. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett sedan vi gjorde granskningen.

Andel kvinnliga tränare i damserierna:

SDHL (ishockey): 23,3

Damallsvenskan (fotboll): 18,2

SBL (basket): 17,1

SHE (handboll): 12,8

Elitserien (bandy): 12,5

SSL (innebandy): 11,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.