Hon blir första kvinnliga förbundskaptenen för handbollsherrar

Uppdaterad
Publicerad

Heléne Bernhardtz. Så heter beachhandbollslandslagets nya förbundskapten, och hon blir den första kvinnliga sådana för ett svenskt seniorlandslag på herrsidan i handboll.
– Jag kan inte se att det finns en nackdel eller fördel med att jag är en kvinnlig ledare för ett herrlag, säger hon till SVT Sport.

38-åriga Bernhardtz tar över efter Jesper Knutsson som var spelande förbundskapten. Tidigare var Bernhardtz överledare för beachhandbollslandslaget i två år men tar nu alltså över som förbundskapten.

– Det känns jättekul. Det är inga konstigheter i sig, man tränar ju ett lag. Utmaningen ligger ju i att vara förbundskapten, säger hon.

Kvinnliga tränare i herrlag är ovanligt i de flesta sporter. Beachhandbollen är inget undantag. Men Sverige var ändå ett undantag även före utnämningen av Bernhardtz.

– Det är väldigt ovanligt med kvinnliga ledare även inom beachhandbollen, även om vi i Sverige varit ett undantag med hälften män och hälften kvinnor i ledarstaben. Sedan tycker varken jag eller spelarna att det kommer att bli konstigt, säger Bernhardtz till Svenska handbollsförbundet.

”Finns jättemycket bra kvinnliga ledare”

Varför är det så få damer som leder herrar, tror du?

– Jag tycker det finns jättemycket bra kvinnliga ledare och coacher. Det är egentligen bara att de ska lyftas fram, säger hon till SVT Sport.

För att fler kvinnor ska följa Bernhardtz exempel tror hon på en uttalad satsning.

– Man ska ta hand om de kvinnliga ledare vi redan har och få in fler i coachprogram, så att det känns att det satsar på kvinnliga ledare.

Finns det någon skillnad på manligt och kvinnligt ledarskap?

– Jag kan bara se till mig själv då. Jag kan inte se att det finns en nackdel eller fördel med att jag är en kvinnlig ledare för ett herrlag.

Tagit ut trupp

Hon har tagit ut den första truppen som ska spela i turneringen Jarun Cup i helgen, två av platserna fick Rasmus Davsjö och Samuel Dahlin som kommer att göra landslagsdebut.

Förra året gick Sverige till semifinal på VM, i år är det stora mästerskapet EM i juli i polska Stare Jablonski.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer