Foto: Bildbyrån

Fotbollsdomaren Tess Olofsson historisk – första kvinna att döma div 1 herrar

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka blir Stéphanie Frappart den första kvinnan att döma i herrarnas högsta serie Ligue 1. I Sverige är det fortfarande en bit kvar till att en kvinnlig domare dömer i herrallsvenskan men en har i år kommit ett steg närmare.
– Min målsättning är att nå hela vägen till toppen, det vill säga, att döma allsvenskan, säger domaren Tess Olofsson som är den första ordinarie domaren i division 1 herrar.

I tyska Bundeliga blev Bibiana Steinhaus historisk när hon som första kvinna dömde en herrmatch i september 2017 och Stéphanie Frappart blir första kvinna att döma i herrarnas Ligue 1 den här veckan.

I Sverige är Tess Olofsson ett steg närmare herrallsvenskan, men hur lång tid det tar att nå dit är dock svårt att säga.

Den här säsongen är hon den första ordinarie kvinnliga domaren som dömer herrar i division 1. Hon gjorde debut i division 1 redan förra året.

– Det känns oerhört skoj och jag är tacksam över att ha få chansen att vara en del av eliten även på herrsidan, säger hon till SVT Sport.

Foto: Bildbyrån

Anledningen till att det tar tid är att de konkurrerar med männen och måste bland annat klara samma fystest som dem. Dessutom är det en lång väg upp genom seriesystemet.

Hennes mål är dock högt ställda.

– Min målsättning är att nå hela vägen till toppen, det vill säga, att döma allsvenskan men även få döma herrar internationellt en dag. Det är en dröm som växt fram på sistone.

Vad säger du om bemötandet på plan och kring densamma?

– Bemötandet har varit positivt, lite ovant för vissa som inte är van att se en tjej på den nivån men jag har mötts av många leenden och en härlig stämning på arenorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer