Bibiana Steinhaus, domare i Bundesliga, fick iransk statlig tv från att avstå att sända en fotbollsmatch i Tyskland. Foto: Bildbyrån

Kvinna dömde – då ville inte iransk tv sända matchen

Uppdaterad
Publicerad

Bayern München vann planenligt med 3-2 mot Augsburg i fredags. Men Bundesligafans i Iran fick inte se matchen. Anledningen var att den kvinnliga domaren Bibiana Steinhaus agerade rättsskipare i matchen.

Iranska tv-kanalen IRIB har rättigheterna till tyska Bundesliga. I fredags mötte tabelltvåan Bayern München 15:e-placerade Augsburg, en match som kanalen skulle sända. Men kort inpå matchstart utgick matchen ur tablån.

Enligt den den tyska staliga nyhetsstationen ARD:s iranska korrespondent Natalie Amiri var det den kvinnliga domaren Bibiana Steinhaus medverkan som var anledningen bakom IRIB:s beslut.

Tyska Deutsche Welle skriver att IRIB även tidigare har censurerat Steinhaus. I en ligamatch förra året så valde tv-kanalen att visa bilder på publiken när Steinhaus var i fokus.

39-åriga Steinhaus är den första kvinnliga domaren i den tyska proffsfotbollen och blev under fjolårssäongen utsedd till en av de bästa domarna i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.