Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Otto Drakenberg efter Karl-Erik Nilssons avgång. Foto: Bildbyrån

Fäktförbundets ordförande efter Karl-Erik Nilssons avgång: ”Finns anledning att rannsaka oss”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Nilsson har avgått som ordförande för Riksidrottsförbundet.

Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg tror dock svensk idrott står inför ett större problem.

– Det finns all anledning att vi rannsakar oss, säger han till SVT Sport.

Vice president i Uefa och ordförande för Riksidrottsförbundet. Två uppdrag som inte gick att kombinera för Karl-Erik Nilsson, och han har nu avgått från det sistnämnda. Detta till följd av att han enligt Sky Sports har röstat för ryskt deltagande i ungdomsturneringar. Något som formellt ska beslutas på tisdag.

Otto Drakenberg, ordförande i Svenska fäktförbundet, vill inte kommentera Karl-Erik Nilssons fall specifikt. Men han ser att det finns en större fråga att diskutera.

Idrott och politik

– Det är viktigt att det här inte lägger locket på frågan om svenska idrottsledare när vi åker utomlands fullt och fast ska leva efter de principer och värderingar som vi har förankrat på hemmaplan. Eller är det lite fritt fram att göra det som känns bäst när man är i den internationella miljön?, säger Drakenberg.

Han har förståelse för att det kan vara svårt att stå upp för den svenska linjen utomlands.

– Det kan vara allt ifrån det personliga intresset till en position, makt och inflytande. Men det kan också vara övertygelsen om att om vi alla svenska idrottsledare hamnar på utsidan för att vi sitter på våra höga hästar utomlands så har vi inget inflytande. Det är ett argument som kommer tillbaka. Det kan finnas både goda och mindre goda skäl, men jag tycker inte att något av dem är fullgoda, säger ordföranden.

Drakenberg vill se att fler gör som han själv gjorde när han lyfte frågan om HBTQ-personers rättigheter i Saudiarabien på det internationella fäktförbundets kongress i Lausanne i november 2022 och då möttes av ljudliga protester.

– Jag har fått 499 personer att bua ut mig eller tycka att jag är en bråkstake. Men någon måste börja och jag tycker att fler i Sverige ska ta fajten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Därför avgick Karl-Erik Nilsson – kritiserades för Rysslandsomröstning Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet