Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de uppseendeväckande bilderna Foto: Ana Valero-Collantes, vice ordf Svenska fäktförbundet/Bildbyrån

Otto Drakenberg ville diskutera HBTQ-rättigheter – tystades av ljudliga protester

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg gick upp i talarstolen för att diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024.

Men överröstades av bankande protester och uppmaningen att sluta.

– Chockartat, säger Drakenberg till SVT Sport. 

Uppseendeväckande scener utspelade sig på internationella fäktförbundets kongress i Lausanne i november, något Dagens Nyheter var först med att rapportera om.   

När Sveriges ordförande Otto Drakenberg från podiet lyfte HBTQ-personers rättigheter började protesterna. Ett högt bankande från flera håll i salen överröstade hans röst. 

Idrott och politik

Händelsen fångades på film av svenska fäktförbundets vice ordförande Ana Valero-Collantes.

Där hörs också hur internationella fäktförbundets vice ordförande, egyptiern Abdelmoneim Elhamy El Husseiny, avbryter Drakenberg.

Svensken: ”Det var skrämmande”

– Vi är här för att tala om idrotten, inte om det du tänker ta upp. Var vänlig att sluta omedelbart, sade han, vilket möttes av applåder och hyllningar från delar av publiken.  

Drakenberg gav trots det inte upp, utan svarade att han hade rätt att tala “i en demokratisk värld”.  

– Det var väldigt överraskande. Jag har aldrig sett någon bli bemött på det där sättet även om Sverige har rest obekväma frågor förr om åren också. Chockartat, säger Otto Drakenberg till SVT Sport.  

– Och kanske det mest överraskande var att ingen, ingen från den fria världen ställer sig upp. Att klagomuren får stå oemotsagd. Det tycker jag var skrämmande.

Stor majoritet för Saudiarabien

Enligt Drakenberg var hans mål med anförandet att lyfta problemet med sportswashing. Han tycker det är problematisk att ett land som Saudiarabien anordnar mästerskap då man inte respekterar kvinnors och HBTQ-personers rättigheter. 

Vice ordföranden tycker det är fel att dra in politik i sport, vad säger du om det?  

– Jag tänker att ända sedan åtminstone 1980 har vi varit igenom den frågeställningen i samhället. Och jag tror de flesta som ser nyktert på det här förstår att nu för tiden går det inte att särskilja idrott och politik. De hänger omistligt ihop.   

Trots Drakenbergs invändningar röstade kongressen med stor majoritet för att Saudiarabien, som enda sökande nation, blir värd för kadett- och junior-VM 2024. 

SVT Sport söker internationella fäktförbundet för en kommentar.

KLIPP: Vad är ”sportswashing” – krönikören förklarar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet