Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sviatlana Tsichanouskaja lever i dag i exil och fortsätter sin kampanj mot regimen i Belarus, som brukar beskrivas som Europas sista diktatur. Foto: Ida Marie Odgaard

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja vill se ett nytt landslag: ”För ett fritt Belarus”

Uppdaterad
Publicerad

Belarusiska idrottare som står upp mot presidenten Aleksandr Lukasjenko riskerar i värsta fall att arresteras eller fängslas.

Det säger oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som vill se ett alternativt belarusiskt landslag på OS.

– Många saknar möjlighet att fortsätta sina idrottskarriärer, säger hon.

Efter valet 2020 undertecknade hundratals belarusiska idrottare, flera av dem OS-medaljörer, ett brev. Där tog de ställning mot president Aleksandr Lukasjenko och dömde ut valresultatet som visade att han hade vunnit med över 80 procent av rösterna.

Enligt oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja har många av dem blivit av med sina landslagsplatser, eller i värsta fall fängslats eller tvingats fly landet.

OS i Paris 2024

– Sen har vi så klart också idrottare som tar regimens sida. Ishockey är till exempel Lukasjenkos favoritsport och han använder sporten som en del av sin propaganda. Så om du är lojal mot regimen, har du kvar din landslagsplats, säger hon.

Belarusiska idrottare tävlar i dag för Polen

Ett fall som fick mycket uppmärksamhet för några år sen var friidrottaren Krystsina Tsimanouskaja, som under OS i Tokyo stoppades från att tävla efter att öppet ha kritiserat sin tränare – och senare under polisskydd flögs till Polen.

I en intervju med SVT Sport vittnar nu även dressyrryttaren Olga Safronova om hur hon stoppades från att tävla på OS efter att ha publicerat ett Instagram-inlägg som visade den belarusiska oppositionsflaggan.

I båda fallen har idrottarna beviljats humanitära visum i Polen och kan tävla under den polska flaggan.

”Jobbar på att det ska bli möjligt”

Tichanovskaja tycker att det borde skapas möjligheter för belaruiska idrottare att få tävla på OS under den röd-vita oppositionsflaggan, ett slags alternativt landslag för de som inte är ”pro-regimen”.

– Jag vet att Internationella Olympiska Kommittén har regler som gör att det inte går i dagsläget, men vi jobbar för att det ska bli möjligt, säger hon.

Hör mer från Svetlana Tichanovskaja i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet