Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olga Safronova saknar Belarus, men är också stolt över sin nya polska identitet. När hon ska beskriva den dubbla känslan får hon tårar i ögonen. Foto: Ksenia Novikova/NRK

Belarusiska ryttaren Olga Safronova stoppades från OS: ”De sade att min häst var halt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett inlägg i sociala medier förändrade allt för den belarusiska dressyrryttaren Olga Safronova.

Hon förlorade sitt landslagskontrakt, sin OS-plats och sitt hemland.

I dag tävlar hon för Polen och riskerar att arresteras om hon återvänder till Belarus.

Intervjun har gjorts i ett samarbete med de nordiska public service-bolagen Yle och NRK.

I det belarusiska valet 2020 var Olga Safronova en del av proteströrelsen mot presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Hon valde att publicera ett inlägg i sociala medier som innehöll ett foto med den belarusiska oppositionsflaggan vajande i bakgrunden.

– Jag skrev att kärlek är starkare än rädsla. Att kärleken till vårt folk och vårt val måste segra, och att jag stod på folkets sida, säger hon.

Olga Safronova berättar att en chef på Belarus olympiska ridsportcenter krävde att inlägget skulle raderas. Men hon vägrade, och förlorade sitt landslagskontrakt.

Den röd-vita flaggan i masten är oppositionsflaggan i Belarus och har blivit en symbol för proteströrelsen. Foto: Instagram

Inför OS i Tokyo 2021 uppstod nästa problem.

Enligt en undersökning av Belarus statliga veterinärcenter var hennes tävlingshäst Sandro halt och Belarus olympiska kommitté strök ekipaget från OS-truppen.

Olga Safronova var vid tillfället regerande belarusisk mästare i dressyr och är säker på att skadan på Sandro var påhittad.

– Jag var helt övertygad om att det inte stämde. Det var alltså en kommitté med tre statliga veterinärer som kom fram till det här.

Safronova valde att ta hästen till en polsk veterinär som konstaterade att Sandro inte var halt.

Är listad som ”förrädare” i Belarus

I dag bor Olga Safronova i Polen tillsammans med sin man och sina hästar. Hon har beviljats humanitärt visum och har goda chanser att få tävla för Polen på OS i Paris i sommar.

I Belarus är hon enligt flera medieuppgifter listad som ”förrädare” och riskerar att bli arresterad om hon återvänder.

– Det har inte varit lätt. Vi var tvungna att börja om helt från början. Jag och min man bytte land och språk. Och jag saknar fortfarande mitt hemland, säger Olga Safronova.

Hör henne utveckla känslan kring att byta land i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.