Publiken tillåts öka den 1 juli. Foto: TT

AIK berett att ta in 14000 på Friends

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att gå vidare med steg 2 i öppningen av samhället under pandemin, vilket kommer att ske 1 juli.

AIK är berett att ta emot över 14000 åskådare på Friends när allsvenskan gör omstart efter EM.

Deltagarantalet höjs ytterligare meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten i dag vid en pressträff: Inomhus tillåts 50 personer, vid sittplats 300. Utomhus 600 och 3000 om man har en sittplats.

– Det är jättebra. Det har vi jobbat för ganska länge. Nu har det tagits hänsyn till att vi har andra förutsättningar och nu anpassas reglerna efter det. Den här trubbigheten vi upplevt tidigare är borta, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist till TT.

Corona och idrott

Sektionering kan göra att de riktigt stora arenorna kan ta in ytterligare åskådare. AIK har exempelvis sektionerat in Friends så att 14040 åskådare kan tas in. Arenan tar runt 50000 vid en fullsatt fotbollsmatch.

”Alla platser på Friends Arena kommer att släppas upp enligt ett mönster som är anpassat efter pandemins restriktioner och regler om avstånd”, skriver AIK på sin hemsida.

Sektionerna ska vara avskilda så att deltagarna i en sektion inte blandas med deltagarna från en annan.

– Det är lite det vi får titta på nu. Jag skulle gissa på upp till 15 000 på de största arenorna, säger Mats Enquist om publikantalet han tror kommer kunna titta på matcherna.

”Livet lite mer som innan pandemin”

– Från och med torsdag kan livet börja pågå lite mer som det var innan pandemin, säger socialminister Lena Hallengren på pressträffen.

Motionslopp för upp till 900 utövare tillåts, där det räknas vid start- och målområde, alltså inte totalt hur många som befinner sig ute på en bansträckning.

Det är steg 2 i regeringens plan. Fler steg planeras senare i sommar och höst. Totalt ska fem steg tas.

KLIPP: Amanda Lind om de lättade restriktionerna (28 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet