Foto: SVT/Skärmdump

Finlandssvensk tidning riktar kritik mot #idrottslöner

Publicerad

”Leder det till någon konkret förändring? Eller bara mer vackert prat?”

Det skriver den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladets reporter Marcus Lindqvist i en krönika om satsningen #idrottslöner som SVT Sport gjort i samarbete med Yles och NRK:s sportredaktioner.

I en text med rubriken ”var är sportsidornas jämställdhet?” riktas både kritik mot själva undersökningen och vad det finländska public service-bolaget Yle gör för att främja damidrott.

”Yles jämförelse gav några saftiga rubriker, men inte värst mycket mera. Det kommer inte som en nyhet för någon att manliga toppidrottare får mycket bättre betalt än kvinnliga toppidrottare – om inte i alla, så i de allra flesta idrottsgrenarna”, skriver Lindqvist och fortsätter.

Idrottslöner

”I stället kunde man kanske ha frågat sig varför det är så. Varför betalar 5 000 människor en tjugolapp för att se en betydelselös herrmatch i november, medan ett toppmöte i damernas ishockeyliga drar knappt 50 åskådare?”

Här kan du läsa hela krönikan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet