Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Björn Eriksson: RF ska vara hårdare med pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundet vill öka jämlikheten inom idrotten genom att hårdare styra vem som får pengar och inte.

– Vi kanske ska tänka att alla är smålänningar, säger ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Idrotten beskrivs ofta som ojämlik när det gäller tillgång till halltider, förutsättningar och ekonomi. På en paneldebatt om mäns roll angående jämställdheten inom idrotten vid Skanstull i centrala Stockholm öppnade ordföranden för en hårdare styrning av pengarna till de olika förbunden som är samlade under RF:s paraply. Årligen får idrotten drygt två miljarder kronor av staten och får sedan själv bestämma hur pengarna fördelas.

– Vi ska försöka styra där det går. Ett styrinstrument kan vara hur man hanterar medel, att man är noga med att det sker på ett schysst och rättfärdigt sätt. Den typen av instrument är väldigt viktiga, säger Björn Eriksson.

Rikdrottförbundet, som är en frivillig sammanslutning av de olika idrottsförbunden, har bestämt sig för att vidga kravet på kvotering så att det omfattar alla specialförbund och valberedningar. Är det inte infört 2021 väntar användande av tvångsmedel. Björn Eriksson berättar att man vill göra ännu mer, i den mån det är möjligt. Att styra om var pengarna hamnar i de olika förbunden är ett sätt.

– Vi är i början av processen och tittar över det. Kanske är det så att de som driver de här frågorna ska tänka att alla är smålänningar. Det kan behövas väldigt, väldigt lite för att folk ska förstå. Det finns ett styrinstrument här och den vägen tror jag att idrotten kommer att slå in på mer framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.