Foto: SVT Värmland

#Idrottslöner: ”Jag valde inte längdskidor för att tjäna mycket pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Hur tänker framtidens Stina Nilsson eller Marcus Hellner kring ekonomisk jämställdhet? Vi åkte till skidgymnasiet i Torsby för att höra hur några elever tänker kring pengarna inom sin idrott.

SVT Sport har undersökt inkomstskillnader mellan män och kvinnor inom 8 olika idrotter. längdskidåkning är en av de sporterna där kvinnorna i det svenska landslaget tjänade mer än herrarna under 2016, enligt vår undersökning.

– Det är viktigt eftersom tjejer och killar gör samma jobb för att uppnå resultat och då tycker jag det är självklart att man ska ha samma lön, säger Maja Eriksson som går tredje året på skidgymnasiet i Torsby till SVT Sport.

Idrottslöner

– Jag spelade väldigt mycket fotboll så mitt val av idrott handlade inte så mycket om pengar utan mer vad jag vill göra, säger Maja Eriksson.

– Det är klart att pengar spelar en liten roll men det var inte det som var huvudfokuset, säger Madeleine Melin till SVT Sport.

– Det är viktigt att som längdåkare kunna leva på sin sport men jag valde ju inte längdskidor för att tjäna mycket pengar då hade jag nog valt någon annan sport, säger Edvin Quist Weghagen till SVT Sport.

Så här gjorde vi undersökningen:

Totalt efter ett urval ur respektive idrotts landslagstrupp undersöktes i Sverige 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 108 av dem.

Inkomster för idrottare skrivna i Sverige kommer från Skatteverket. Det handlar då om idrottarnas taxerade inkomster från tjänst.

För de idrottsmän som är folkbokförda utomlands har vi fått samla in uppgifter från annat håll. Några har själva uppgett vad de har tjänat på sin idrott före skatt.

Ishockey:

Herrarnas inkomstuppgifter kommer från NHL och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Fotboll:

Herrarnas uppgifter kommer från https://nyheter24.se/sport/894828-sa-mycket-tjanar-de-svenska-landslagsspelarna och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Golf:

Damernas och herrarnas uppgifter över inspelade prispengar kommer från Golfförbundet.

Alpint, Friidrott, Skidskytte, Längdskidor och Simning:

Damernas och herrarnas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet