”Finns ett hat, ett våldssystem”

Uppdaterad
Publicerad

Chris Härenstam är bedrövad efter tragedin i Helsingborg.

Men inte allt för överraskad.

– Det är så här som samhället ser ut i dag, säger han.

Det var en tagen Chris Härenstam som i morse gästade Gomorron Sveriges sportpanel. Efteråt utvecklade han sina tankar.

– Det är fruktansvärt, inte minst för den drabbades familj, anhöriga, och vänner över huvud taget. Men det är också en jättetragedi för svensk fotboll. Men det har hänt nu och jag är egentligen inte jätteförvånad, säger han, och fortsätter:

Supporter död

– Det är så här som samhället ser ut. Det är ett extremt hårt klimat som vi har i dag, inte bara på de svenska idrottsarenorna utan över huvud taget i samhället. Det finns ett hat, ett våldssystem, som jag ställer mig frågande inför.

”Varför är det så hårt?”

Härenstam har svårt att förstå varför utveckling har blivit som den har.

– Varifrån har allt hat kommit? Varför är det så hårt på de olika idrottsarenorna? Varför är vi så hårda mot varandra? Varför visar vi inte mer kärlek? Varför är vi inte mer förebilder för varandra? Det är många frågor och jag har få svar.

På vilket sätt ska man komma till rätta med detta?

– Jag tror att detta är ett mycket större problem än vad vi över huvud taget kan ana. Jag tror att vi måste börja om redan i skolan. Vi som föräldrar måste börja om och tänka över hur vi behandlar våra barn, hur vi behandlar våra medmänniskor.

– Hur mycket berömmer vi egentligen våra barn? Varför slutar vi berömma våra barn ganska frekvent efter sju års ålder? Barn behöver kärlek. Alla behöver kärlek. Får man det kommer man också ge det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Supporter död

Mer i ämnet