Fis: Dählie hade inte 175

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet Fis menar att Björn Dählie inte hade 175 i blodvärde då han tog VM-silver i Thunder Bay 1995, som det kommit uppgifter om.

– Fis har bekräftat att Dählie inte hade 175 i Thunder Bay, säger norske läkaren Ola Rönsen till NRK.

Dählies värden från 1996-98 visade på dagens presskonferens. Värdena pendlar från 149-160.

Höga blodvärden inom längdskidor

157, 156, 153, 160, 153, 149, 151 är resultaten som Dählie har.

– De här testerna har gjorts på morgonen, därför är de inte de högsta som han producerat, säger Rönsen.

Lämnade inte ut omtalade värden

Men de omtalade från 1995 valde norska skidförbundet att inte presentera.

– Det finns säkert värden därifrån. Men de är från en annan serie som inte går att jämföra med de här värdena.

Idrottsfysiologen Richard Olaussen visade tabeller på hur blodvärden kan förändras snabbt beroende på vilken höjd man befinner sig på.

– Det sker ändringar av hemoglobin bara genom att träna, efter en halvtimme kan värdet sjunka kraftigt. Blodvärden kan öka med upp till 20 uppe på 5 000 meters höjd, säger Olaussen.

Extremt hög syreupptagningsförmåga

Erlend Hem, idrottsfysiolog kopplad till norska olympiska kommittén, presenterade även resultat från syreupptagningsförmåga på norska skidåkare. Där visade det sig att Dählie ligger högst med resultat i bland över 90ml/min/kg.

– Det är väldigt högt, men är också mätt utanför säsongen när han tränade väldigt hårt. Han var en exceptionell åkare. Sen får man tänka på att det finns en felmarginal i den här mätningen på 3-4 procent, säger Hem.

– Men man kan förvänta sig att längdskidåkare ligger på den nivån, för det är den träningen som är mest idealisk för att få bra syreupptagningsförmåga. Bland annat hade svenske Assar Rönnlund 85,1, säger Erlend Hem.

Blodvärden

Tidigare fick man startförbud om man hade blodvärde över 170. Nu mer kan åkare som naturligt har över 170 ansöka om dispens för att få tävla.

En vanlig person brukar ha blodvärde på 134-170 i genomsnitt för män och mellan 117-153 för kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet