Anders Tegnell vid torsdagens pressträff. Foto: TT

Trots ökad smittspridning – FHM fortsatt öppna för publikökning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked till den svenska idrotten i dag blev inte vad många hade hoppats på. Inget beslut om någon höjning från 50 åskådare den 1 oktober. Men det är inget Folkhälsomyndigheten har tryckt på för – tvärtom.

– Den grundläggande bedömningen ligger kvar, sa Anders Tegnell vid torsdagens pressträff.

Många inom idrotts-Sverige hade sett fram emot resultatet av regeringens möte på torsdagen då man eventuellt skulle ta ett beslut om att släppa upp publiktillströmningen till idrottsevenemang från och med den 1 oktober.

Det mest väntade var att 500 åskådare skulle få släppas in, efter att Folkhälsomyndigheten, FHM, föreslagit det i sitt remissvar till regeringen i slutet av augusti.

Gick emot FHM

Men så blev det inte. På grund av den senaste tidens ökade smittspridningen valde regeringen att inte ta något beslut alls, det vill säga att ligga kvar med taket på 50 åskådare. Det var dock inte något som FHM rekommenderat, enligt Anders Tegnell.

– Nej, vår grundläggande bedömning ligger kvar. Ökar man gränsen under det här strikta regelverket, med ordentlig ordning och reda, så ska det inte öka risken väsentligt.

I remissvaret i augusti skrev FHM att man rekommenderade en meters avstånd mellan deltagare i offentliga evenemang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.