Foto: Bildbyrån

Förbundet är kritiskt till förändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ishockeyförbundet är kritiskt till SHL:s planer på att de två lag i hockeyallsvenskan som har bäst resurser ska få gratisplatser till högsta ligan.

– Grunden för vår uppfattning i styrelsen är att man ska tävla. De sportsliga kriterierna ligger till grund för vilken serietillhörighet man har, det är vår utgångspunkt. Det fäller några av deras frågeställningar, säger Christer Englund, ordförande svenska ishockeyförbundet till SVT Sport.

Enligt ert brev till distrikten så kräver SHL att ni accepterar alla villkor, eller inga?

SHL

– Det var det som sades när vi skildes åt vid senaste mötet.

Vad tycker ni om att ekonomiska resultat kan överställa sportsliga?

– Grundinställningen jag nämnde sätter stopp. Vi har redan en licens som ställer krav på klubbarna idag. Sen tycker jag inte det är bra för svensk hockey att klubbar går i konkurs, om ökade licenskrav kan hjälpa vet jag inte.

Vill ni förändra?

– Vi är rankade etta i Europa inom juniorhockeyn, tack vare en seriemodell vi utvecklat. Det är en konsekvens av spelare vi fostrat, vi har en modell som utvecklar spelare som når den yttersta nivån. Vi har svårt att se att den inte fungerar.

– Tittar vi på Finland, som har en stängd liga, så håller alla under SM-liiga låg klass.

Med det sagt så har vi också stor respekt för den ekonomi en elitklubb har att handskas med.

Hur går det till om och när ett nytt avtal tecknas?

– Grunden för vårt senaste avtal har varit med sen 2004. Haft två förhandlingar sen dess, men inga strategiska justeringar. Ska vi göra strategiska ändringar om hur de svenska seriesystem ska se ut, exempelvis att kunna handplocka upp lag, krävs ett extra årsmöte.

Det nya förslaget har väckt en del reaktioner idag...

– Jag är inte förvånad. Vi har 14 allsvenska klubbar och en massa fans ute i landet. Om man är en elitklubb idag så kan det komma andra kriterier som styr över det om något år. Jag är inte förvånad över att fansen i hockeysverige reagerar.

Tror du förslaget kommer gå igenom?

– Det kan jag inte uttala mig om, vi har många frågeställningar som måste behandlas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet