SVFF och Dalkurd. Foto: Bildbyrån

Förbundet vill stoppa flyttande klubbar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsförbundet vill begränsa möjligheten för svenska klubbar att byta städer. Förslaget föreslås börja gälla från och med säsongen 2019.

– Det blir någon sorts NHL-verksamhet, säger Svff:s chefsjurist Anders Hübinette till Dalarnas tidningar.

För AFC Eskilstuna gick lasset från Stockholm till Eskilstuna inför årets säsong. Superetta-tvåan Dalkurd går också i flyttplaner.

Borlängeklubben har flera gånger hotat med att lägga sin verksamhet på Studenternas i Uppsala eller Grimsta i Stockholm. Detta för att sätta press på kommunen att rusta upp lagets hemmaarena Domnarsvallen till allsvensk standard.

”Får börja om”

Men nu vill svenska fotbollförbundet hindra fler klubbar att följa efter. Förbundets chefsjurist Anders Hübinette har lagt ett förslag om att klubbar som byter stad ska ”straffas” med nedlyttning.

– Byter man ort över en distriktsgräns blir regeln att man flyttas ned i seriesystemet och får börja om på lägsta nivån med sitt representationslag, säger han till DT.

Beslut tas i vår

Anledningen är att förbundet vill undvika budkrig mellan kommuner som vill locka till sig elitlag.

– Det blir någon sorts NHL-verksamhet där högstbjudande kommun eller företag lockar till sig ett lag i högsta serierna, säger Hübinette.

Förslaget ska behandlas i vår. Om det går igenom kommer de nya reglerna att gälla från och med 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.