Fortsatt oklart hur regeringens stödpaket ska fördelas

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade Idrottsministern, Amanda Lind, tillsammans med Riksidrottsförbundet hur man ska gå tillväga för att dela upp de 500 miljoner kronor som regeringen avsatt som stödpaket för idrottsrörelsen.

Dock är det fortfarande oklart hur mycket som kommer att gå till elitverksamhet kontra bredd- och ideell verksamhet.

– Fokus ligger på hur vi kopplar det här till barn och ungdom, som är den viktigaste delen, säger Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson till SVT Sport.

Kan man ge svar på hur mycket som går till elit- kontra breddverksamhet?

Corona och idrott

– Jag kan inte svara på det i dag, eftersom det är ett ansökningsförfarande. Om 2-3 veckor kan jag ge dig en bättre gissning.

Ansökningar från 1 maj

Tidigare i dag stod det klart att pengarna kommer att delas ut runt midsommar. Från 1 maj kommer man kunna ansöka om att ta del av stödpaketet.

– Ansökningarna kommer att delas upp i två olika potter. Vi gör en pott till specialidrottsförbunden, för de här stora evenemangen. Sedan gör vi en pott för de lokala föreningarna, som söker direkt till oss.

Efter dagens presentation från idrottsministern hade RF och specialidrottsförbunden ytterligare ett möte gällande fördelningen av pengarna. Och där var framgick det att de drygt 70 förbunden är överens om att RF ska sköta fördelningen helt och hållet utan förbundens medverkan.

– Det finns ingen som helst önskan från förbunden att ha några fingrar i den där syltburken. Man är hellre med och skäller ut oss för att vi har gjort ett dåligt jobb, än att man vill vara med och roffa åt sig pengarna, och det tycker jag är hälsosamt, säger Björn Eriksson till SVT Sport.

Anledningen till att specialförbunden kommit fram till att RF ska sköta hela fördelningen för breddidrotten är för att det ska vara lika regler som gäller inom hela idrottsrörelsen.

– Vi fick pengarna från regeringen först i går och det har nog gjort att vi hunnit arbeta tillsammans och fått en samsyn över hur vi dela ut pengarna. För när vi började ses så var det mycket skilda åsikter.

Skulle coronakrisen fortsätta in på det andra halvåret kommer Riksidrottsförbundet att ansöka om mer pengar.

– Skulle coronakrisen bli långvarig, inpå hösten, så utesluter vi ingenting. Vi för en dialog med Riksidrottsförbundet, säger idrottsministern Amanda Lind till SVT Sport.

SE MER: Idrottens pengar kommer till midsommar

RF:s fyra punkter för pengarna:

1) Solidaritet, idrottsrörelsen ska ställa upp solidariskt.

2) Titta på överlevnad, vissa delar av idrottsrörelsen lider svårt.

3) Barn- och ungdomsidrotten.

4) Hur pengarna ska fördelas. Riksidrottsförbundet kommer fördela en pott till specialförbunden. RF svarar för den fördelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet