Foto: SVT

Från cirkusartist till skidskytt

Uppdaterad
Publicerad

Bara namnet är som gjort för en artist. Och Peppe Femling har börjat frottera sig med världseliten bland skidskyttar.
– Inspirerande. Kul att få träna med namn som Ferry, säger landslagets senaste tillskott, en 21-åring med en spännande bakgrund.

I fjol var han färsk i utvecklingslandslaget, men när Johan Hagström tog över som förbundskapten fick han chansen med de stora pojkarna. Vi möter honom under ett läger i skidskyttemeckat Ruhpolding, många, hårda timmar på rullskidor och löpandes på alpsluttningar och han hänger med.

– Jag har en bit kvar, men är taggad att utvecklas, säger han.

En blyg kille från Valbo utanför Gävle som lika gärna hade kunnat bli längdåkare om inte storebrorsan kommit in på skidskyttegymnasiet. Det inspirerade minstingen i familjen som själv avverkat fyra år i Torsby och nu flyttat till Östersund för att ytterligare utvecklas med skidor och gevär.

”Usain Femling”

Längdåkningen har han annars lätt för. En explosiv kille som under landslagets sprintimpulser leker med de kända namnen. Inte ens erkänt kvicka Carl Johan Bergman hänger med.

– Usain Femling, skriker nån och det är tydligt att ynglingen bidrar med kvaliteter till gruppen.

Ett annat yrkesval hade kunnat bli cirkusartist. Jo då, även där lockad av sina storebröder. De hängde på cirkusskola, Peppe tittade, lärde och hakade på och blev sommarartist på Furuviksparken under sex somrar.

Enhjuling och diablo, en rulle som snurras och kastas mellan två pinnar förbundna med snöre.

– Jag har alltid varit blyg, det var nog bra för mig att göra det där inför publik. Det har utvecklat mig som person, säger han och möter både beundran och förvåning när vi ber honom visa lite av sitt förflutna.

Siktar på Europacupen

En spännande vinter vänter och med inriktning mot Europacupen. Den stora världscupen får anstå ett tag till, även om Femling också fått allt bättre skytte. Han har ändå marscherat raskt, så sent som ifjol var han junior.

Och det tar tid att bygga upp sig och bli konkurrensduglig på högsta nivå – då räcker det inte lite fart.

– Det är ju pumpen jag behöver träna upp framöver, men... det har gått lite över mina egna förväntningar hittills, säger han och hyllas av förebilden Ferry.

– Han är som en blåslampa på oss äldre, en kille som står och stampar först av alla när det är dags för pass. Jag tror att han har potential att bli riktigt bra.

Sköna ord att höra från en OS-guldvinnare som får bästa möjliga skolning.

Och namnet? Femling. Nej, de är inte fem jämnåriga i familjen. Det var farfar som tog det nya släktnamnet från en sjö i Småland, Femlingen.

Ett namn som gjort avtryck i landslaget. Plötsligt ekar sången från hotellet med Carl Johan Bergmans fria tolkning av Carolas slagdänga:

– Femling, vad döljer du för mig... i dina mörka ögon?

Svaret får vi de närmaste åren ute på skidskyttetouren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer