Från Ödeshög till VM-hjälte

Uppdaterad
Publicerad
Klas Ingesson är död. Det bekräftar Elfsborg för SVT Sport.
Hans karriär blev en stor framgångssaga.
Han inledde karriären i Ödeshögs IK.
Därefter väntade VM-brons, spel i Serie A och Premier League – och en tid som hyllad manager i Elfsborg.

Klas Inge Ingesson, eller ”Klabbe” som han blev känd som, föddes den 20 augusti 1968 i Ödeshög.

Det var även i just Ödeshögs IK som karriären inleddes, innan han 1986 flyttade till IFK Göteborg, där han snabbt slog igenom. Den 31 maj 1989 fick han landslagsdebutera, när han 26 minuter in i landskampen på Eyravallen i Örebro hoppade in i stället för Robert Prytz.

Nätade snabbt

Landslagsdebuten gick precis så bra som den 20-årige Blåvitt-spelaren hade kunnat hoppas. Redan efter sju minuter gjorde han 1–0.

Sverige vann matchen med 2–0. Vem som gjorde det andra målet? Klas Ingesson.

Därefter var Ingesson mer eller mindre given i landslaget ända fram till avskedet 1998. De första matcherna efter debuten fick han inleda på bänken, men han avslutade landslagsåret 1989 som ordinarie på det svenska mittfältet.

Ordinarie var han även i det misslyckade VM-slutspelet 1990 (1–2, 1–2, 1–2).

Till EM-semi

Men två år senare, då hans klubblagskarriär hade gått vidare till belgiska Mechelen, gick det desto bättre för landslaget. Sverige tog sig, på hemmaplan, för första gången någonsin till EM-semifinal, där de förlorade en dramatisk match mot Tyskland med 2–3. Ingesson var given på mittfältet under hela turneringen.

Om EM 1992 var en framgång så var nästa mästerskap, USA-VM 1994, en fantastisk framgångssaga. Ingesson, som hade ett tungt år bakom sig i holländska PSV Eindhoven var en gigant på mittfältet i turneringen som tog Sverige med storm och ledde hela vägen till brons och ett kungligt firande i Rålambshovsparken.

Gick till Bari

Efter VM-succén flyttade han till Sheffield Wednesday, men där lyckades han aldrig ta en ordinarie tröja. Därför gick flytten 1996 till Italien och Bari, där han blev en viktig kugge. Därefter väntade två år i Bologna, där han blev en publikfavorit.

Trots att han var en hyllad spelare i Bari och Bologna avslutades dock landslagskarriären redan 1998, då han var 30 år gammal.

– Jag tillför inte något. Jag har faktiskt känt så sedan VM i USA, sade han till Aftonbladet.

Avslutade i Lecce

Fotbollskarriären avslutade han 2001, som 32-åring. Han avslutade karriären med en säsong i Marseille, och en vår som utlånad till Lecce. Han motiverade det med att hans äldste son skulle börja i skolan, och att han då inte ville bo och spela utanför Sverige.

Efter karriären väntade många år utanför fotbollen. Istället började han arrangera konferenser, kurser och liknande på sin gård i Bjärkefall i Östergötland, där han bland annat erbjöd möjligheten att ta jaktlicens.

Myelom

2009 kom beskedet som chockade fotbollssverige. Han hade drabbats av cancersjukdomen myelom, den näst vanligaste formen av blodcancer.

Trots detta återkom kom han till fotbollen efter ett tag. 2010 tog han över moderklubben Ödeshög IK i division 5, och året därpå blev han ungdomstränare i Elfsborg.

Där blev han populär, och i september 2013 – då han var friskförklarad från cancern – tog han över a-laget efter sparkade Jörgen Lennartsson.

Efter säsongen fick han ett ännu större ansvar. Han utnämndes till manager, vilket innebar att han blev chef över a-lagstränarna men även fick ett övergripande ansvar för seniorfotbollen i klubben.

Nedsatt immunförsvar

Men året som manager blev tufft för Ingesson. Den mångåriga kampen mot cancern hade satt sitt spår. Ingessons immunförsvar var nedsatt, och hans skelett var svagt. I maj föll han ihop i omklädningsrummet och bröt lårbenet. Efter två månader var han dock tillbaka i klubben och ledde åter laget.

Men det höll inte så länge. I oktober blev han tvungen att hoppa av sitt uppdrag.

– Mitt immunförsvar är ju inte vad det borde vara efter alla turer med min cancer, och jag är känslig för egentligen allting. Jag har fått order från mina läkare att lugna ner mig, och nu får det bli så, sade Ingesson till Borås Tidning.

Och i dag kom beskedet som många fruktat. Ingesson är död, och ett helt fotbollsland sörjer.

Klas Ingesson blev 46 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klas Ingesson 1968-2014

Mer i ämnet