Anna Freskgård och Box Qutie under lördagens terrängritt i VM, deras sista tävling tillsammans. Stoet har nu avlivats sedan komplikationer tillstött efter senskadan hon ådrog sig. Foto: Pontus Lundahl/TT

Freskgårds VM-häst Box Qutie död – skadades under VM

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsryttaren Anna Freskgårds VM-häst Box Qutie har avlivats. Fälttävlanshästens tillstånd försämrades drastiskt efter skadan hon drabbades av efter terrängritten i lördags.
– Jag är förkrossad. Hon har varit mitt allt, man får bara en sådan häst en gång i livet, säger Freskgård till Ridsportförbundet.

Box Qutie klarade hela den krävande terrängritten men skadade högerbenet illa efter målgången och haltade svårt. Hon fördes omgående till hästkliniken Tryon Equine Hospital. De första rapporterna var optimistiska. En senskada konstaterades.

”Anna och William Fryer turas om att hålla Qutie sällskap på kliniken som har luftkonditionering, gummigolv och skön belysning med underbar horsemanship-anda hos personalen”, skrev Freskgård på teamets sida på Facebook.

”Såg bra ut de första dagarna”

Förhoppningen var att stoet skulle transporteras hem med hopphästarna i nästa vecka.

De första dagarna förbättrades Box Quties tillstånd, men trots bästa möjliga veterinärvård försämrades hennes tillstånd på tisdagen. Komplikationer i form av cirkulationsrubbningar tillstötte i det skadade frambenet.

Veterinärer, hästägare, ryttare och hästskötare tog det svåra beslutat att låta Box Qutie somna in.

– Det såg väldigt bra ut de första dagarna, men sedan kom denna komplikation med omfattande blodproppar i benet. Det är naturligtvis jättetråkigt, men någonstans behöver man dra gränsen för vad man utsätter hästen för. Man fick göra det som var bäst för hästen i det här läget, och det var tyvärr att ta bort henne, säger landslagsveterinären Lisa Lidbeck till förbundet.

Box Qutie gjorde 33 internationella starter från 2013 fram till VM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer