Funktionär orsakade svår krasch i Vueltan

Uppdaterad
Publicerad

Den stora dramatiken i gårdagens tolfte etapp av Vueltan inträffade efter målgång. Alexandre Geniez dundrade över mållinjen i 60 km i timmen och vann en cykellängd före Dylan van Baarle.

Ett 30-tal meter efter målgången vek en springande funktionär ut framför cyklisterna och blev nedmejad, bland annat flög glasögonen av, av vinnande Geniez och sedan kraschade van Baarle hårt mot funktionären efter 181 kilometers cykling med spektakulär målgång vid fyren i Manon i nordvästra hörnet i Spanien.

– Jag förstår inte varför det är så mycket folk i målområdet, säger Geniez, som blev fångad av en polis i sitt fall och undvek skador, till Cyclingnews.

van Baarle fick omfattande ytliga skador i axeln, armbågen, revbenen, höften och blödningar men hoppas kunna köra vidare.

”Får se hur det utvecklas under natten”

– Han har smärtor med flera blessyrer men enligt läkaren är ingenting brutet. Vi får se hur det utvecklas under natten. Förhoppningsvis kan han starta i morgon, säger Skys sportchef Gabriel Rasch.

Vueltan bad senare om ursäkt för incidenten som inträffade precis där fotograferna var uppradade, vilket gjorde området riktigt trångt.

Det blev en ny totalledare efter att Jesus Herrada, som inledde dagen 5.45 efter ledande Simon Yates, gått med i en utbrytning som var 2.32 efter täten. Klungan gick i mål elva minuter efter täten.

– Vi bestämde oss för att inte jaga någon i dag, säger Yates till BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.