Foto: TT Nyhetsbyrån

Vad är en Albatross?

Uppdaterad
Publicerad

Golfens värld är ganska obegriplig för någon som inte har spelat eller följt sporten ett tag. Det finns oräkneliga termer och uttryck som ofta härstammar från Skottland – golfens födelseplats. Vi förklarar några av de viktigaste termerna.

Tee

Här börjar golfrundan. Det är platsen där du slår ditt utslag. Området är oftast rektangulärt och med kortare gräs än omgivningen.

US Masters 2014

Det finns  flera utslagplatser på varje hål, på en svensk bana brukar det vara  fyra huvudsakliga . Vita markeringar  på den plats som ligger längst från hålet, där proffsen slår ifrån.

Blå tee är damproffsens, gul herrammatörer och röd tee är damernas amatörtee. På många nyare banor finns fler utslagsplater än dessa fyra, vilket gör att banans totala längd kan varieras mycket.

Fairway

Det är själva hålets huvudsakliga spelplats, en kortklippt gräsyta som går från utslagsplatsen  fram till greenen. Precis utanför fairway semiruffen. Den är också klippt men inte lika kort som fairway. Utanf semiruffen finns finns ruffen. Här är gräset inte alls kortklippt, ibland inte klippt alls. Området är dock del av banan och hamnar du här får du bita i det sura äpplet och spela bollen som den ligger.

Bunker

Det är ett vanligt förekommande hinder på banan. En grop fylld med sand där amatör golfaren inte gärna hamnar. För ett proffs brukar inte bunkern vara ett särskilt svårt hinder. Ofta vill de faktiskt hellre hamna i en bunker vid greenen än i tjockare gräset utanför. Ligger din boll i en bunker får du inte grunda, röra klubban i sanden, innan du slår.  Samma sak gäller i andra hinder som ett vattenhinder, t.ex.

Green

Hit vill man komma. Greenen är området kring hålet som är mer kortklippt än övriga banan. Bollen rullar snabbt på greenen och här använder man puttern  för att med större precision kunna rull bollen i hålet. Greenerna är olika stora och olika snabba. De är ofta vad man kallar för ondulerade, det vill säga böljande upp och ner, vilket gör det svårputtat, att hitta rätt linje på din putt.

Out of Bounds

Det betyder helt enkelt, utanför banans gräns. Hit vill man inte komma med sin boll. Då tvingas man att droppa, släppa ner, en ny boll från det ställe man slog sitt ursprungliga slag och dessutom plikta, få ett extra slag bokfört i sitt resultat på hålet. Gränsen för out of bounds markeras oftast av vita pinnar

Caddie

Om du spelar golf i Asien kanske du som amatör får lite hjälp på banan av en caddie, en person som följer med dig runt och bär din golfbag. Annars är caddies något vi mest ser inom proffsgolfen. Här har varje spelare en caddie som för utom att bära klubborna även är till stor hjälp vad gäller planeringen av spelet och att ge ett korrekt avstånd till greenen eller olika hinder på banan. På US masters har alla caddies vita overaller på sig av tradition.

Par

Ett av golfens mest använda ord. Varje hål har på papperet ett bestämt antal slag som en duktig golfare förväntas kala av hålet på. Det kan vara par 3, par 4 och par 5 (i vissa fall även par 6 och 7)

Att hålet är ett par 3-hål inneb är således att en duktig spelare ska klara av att med tre slag få bollen i hål. Oftast sker det med ett utslag som når greenen och där putta två gånger. På et par 4-hål slås motsvarande två slag innan man når greenen och puttar två gånger.

En golfbana med 18 håls par är det totala anta slag en duktig spelare förväntas spela banan på. Det är 72 slag det oftast handlar om, således har banan par 72.

Bogey

Är termen för det resultatet man får på ett hål när man behöver ett slag mer än vad paret på hålet anger. Bogey är alltså par +1. En femma på ett par 4-hål osv.

Dubbelbogey

Se ovan men här är det par+2

Tripelbogey

Se ovan men här är det par+3

Birdie

Det här är ordet man gärna använder när man berättar om sin runda för vännerna. Termen anger nämligen att man spelat ett hål på ett slag bättre än par. Det är med andra ord ett resultat som t.ex 2 på ett par 3-hål eller fyra på ett par 5-hål.

Eagle

En större fågel och följaktligen en ännu större prestation än en birdie.  Spelar man ett hålk på två under par, dvs tre slag på ett par 5-hål gör man en eagle.

Albatross

Här har vi något ovanligt. Nästan lika sällsynt som nämnda fågel på svenska banor är att göra en albatross. Det är tre slag under hålets par. Detta är mycket ovanligt även för proffsen, att klara av att få bollen i hål med två slag på ett par 5-hål, eller ett slag på ett par 4 hål.

Hole in One

Golfens Rolls Royce. Att sätta bollen direkt i koppen på första slaget. Men sägas ska att detta görs oftast på ett par 3-hål och är således inte lika ovanligt som en albatross, där det först krävs ett långt slag och sedan en ”hole in one” på nästa slag. Det görs ca 1000 hole in ones per år i Sverige medan det bara görs ett 20-tal albatrossar.

Fler golftermer >>>

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

US Masters 2014

Mer i ämnet