Foto: Scanpix/SVT

Göteborg vann Sveriges bästa idrottsstad – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nedräkningen av Sveriges bästa idrottsstad har kommit fram till finalen. Vi kan konstatera att Göteborg, för andra året i rad, är Sveriges bästa idrottsstad 2013.

För andra året i rad har SVT:s 50-mannajury utsett Göteborg till Sveriges bästa idrottsstad. Göteborg vann årets omröstning knappt före tvåan Solna.

Det makalösa fotbollsåret med IFK:s cupguld, Häckens SM-silver och Göteborg FC:s brons och CL-spel är en stor anledning. Men bredden är ändå det allra viktigaste och anledningen till att hela 42 av jurymedlemmarna hade med Göteborg på sin topp 10.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

I stan finns kanske landets mest överlägsna lag oavsett sport i Göteborg Rugbys damer och här finns elitlag inom nästan alla större sporter. Dessutom är Paralympicsvinnaren Anna-Carin Ahlqvist från Göteborg.

Gothia Cup, Göteborgvarvet, Partille Cup och Världsungdomsspelen slog nya rekord under året och är störst i världen inom sina sporter. Göteborg är en komplett idrottsstad både vad gäller elit, bredd och som arrangörsstad.

1. Göteborg 320 p (plats 1 i fjol)

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: 9

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 16

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 42

Poäng från SVT-juryn: 170 p

Poäng från tittarjuryn: 150 p

Sveriges näst största stad är även 2013 Sveriges bästa idrottsstad! Färre jurypoäng än tidigare år, men i allt större bredd räcker det till att vinna igen. IFK Göteborg vann Svenska Cupen, Häcken blev tvåa i allsvenskan, Göteborg FC blev trea och nådde kvartsfinal i Champions League – fotbollen är stor och framgångsrik.

Frölunda är hockeyns bästa publiklag, Gais har etablerat elitseriebandyn på Heden, handbollen är som alltid stark. Göteborgs rugbydamer är kanske landets mest överlägsna lag oavsett sport, Majorna är framgångsrika i orienteringsskogarna och Delsjö golfklubbs damer tog SM-silver. Emma Green-Tregaro tog ett EM-brons på hemmaplan i Scandinavium och jättarna Gothia Cup och Göteborgsvarvet slog under året nya deltagarrekord. Största enskilda framgången var nog Anna-Carin Ahlquists bordtennisguld i Paralympics.

Röstningsanalys: Göteborg fick 363 poäng 2011 och blev tvåa, ifjol fick man 343p och vann, i år räckte 320 till en ny seger. Göteborg fanns med på 42 av 50 topp 10-listor från juryn, klart mest av alla tävlande städer.

Bland jurymotiveringarna 1:

Bredd, bredd, bredd – Sveriges överlägset bredaste idrottsstad, i Göteborg finns nästan allt! /Chris Härenstam, Alingsås, kommentator SVT Sport

Bredden och spetsen inom de stora idrotterna är imponerande. Lika imponerande är det genuina intresset och engagemanget från göteborgarna och från dem som styr i kommunen. Man har förstått hur viktig idrotten är för ett samhälle. /Stig Håkangård, Karlstad, Tittarjuryn

Stadens idrottsmöjligheter växer för varje år. En blandning av både duktiga dam- och herrlag. Staden har potential. Många fina lag som klättrar och många fina individuella insatser med friidrottarna i spetsen. /Gunilla Wikström, Falun, programledare SVT GävleDala

2. Solna 310 p (3)

1: 12

2-3: 17

Topp 10: 38

SVT: 165 p

Tittare: 175 p

För andra året i rad hamnar Solna på pallen och i år var segern bara 10 jurypoäng bort. Stefan Holm och Marie Lehmann delade ut två av de 12 tiopoängarna Solna fick, flest av alla hos juryn. AIK med sin bas i Solna är en otrolig förening med bland annat SM-guld i damhockey, silver i dambandy, brons i herrgolf, fjärdeplats och Europaspel i herrfotboll och elitseriespel i hockey senaste året. Solna Vikings nådde dessutom SM-final i dambasket, STU Northside Bulls spelar i superligan i amerikansk fotboll. Hela denna palett av elitidrott i en kommun med 71 000 invånare, nationalarenan är väl placerad!

Röstningsanalys: Solna hade klart fler förstaplatser och pallplatser än Göteborg men föll i guldracet på att 12 jurymedlemmar valde bort kommunen helt från sin topp 10. Hur mycket närheten till grannen Stockholms alla invånare ska vägas in i bedömningen, verkar ha varit det största dilemmat för juryn.  

Bland jurymotiveringarna 1:

Solna har elit på både dam och herrsidan – vilket till slut blev avgörande för mig. /Marie Lehmann, Tyresö, programledare SVT Sport

Solna har med sitt AIK elitlag i (nästan) alla de stora sporterna och det är det ingen annan kommun i den storleksordningen som klarar av. /Stefan Holm, Forshaga, höjdhoppslegendar

Det är svårt att bortse från AIK-kommunen med tanke på invånarantalet. Bredden imponerar även om idrottare och lag från Solna inte vinner titlar och guld på löpande band. /Susanna Andrén, Partille, SR Radiosporten

Visst drar Solna nytta av Stockholm, men det är svårt att bortse från fakta: Mycket elitidrott på liten yta, och med goda framgångar. Nationalarenan står på rätt plats! /Thomas Tynander, Lerum, redaktör SVT Sport

Sveriges bästa idrottsstad 2013

1. Göteborg

2. Solna

3. Karlstad

4. Stockholm

5. Umeå

6. Malmö

7. Södertälje

8. Växjö

9. Helsingborg

10. Halmstad, Partille

12. Skellefteå

13. Uppsala

14. Eslöv

15. Norrköping

16. Jönköping

17. Östersund, Kristianstad

19. Leksand

20. Falun

21. Sundsvall

22. Lund

23. Borås, Gävle, Ängelholm

26. Örebro

27. Luleå

28. Piteå, Eskilstuna

30. Linköping, Västerås

32. Skövde

33. Varberg

34. Nacka, Falkenberg

36. Kalmar, Sigtuna

38. Täby, Botkyrka, Huddinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet