Foto: Scanpix/SVT

Karlstad årets raket – trea på listan

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad har haft ett häftigt idrottsår och avancerar till en pallplats i SVT:s ranking över Sveriges bästa idrottsstad 2013, ifjol kom staden på plats 14.

”Bredd både inom dam- och herridrott över årets alla säsonger, spetsat med en historisk insats av Lag Niklas Edin. Stadens geografiska läge samt dess invånarantal förstärker årets idrottsliga insats”, motiverade Frida Östberg i juryn varför hon hade Karlstad som sin etta.

Fyra i årets omröstning kom huvudstaden Stockholm som varit topp 5 alla tre år priset delats ut men ännu inte nått bland de två bästa.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

3. Karlstad 241 p (plats 14 i fjol)

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: 7

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 10

Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 36

Poäng från SVT-juryn: 131 p

Poäng från tittarjuryn: 110 p

Karlstad är tillsammans med Halmstad raketen på listan, ifjol fick man 29 jurypoäng – i år 241, bland annat en tia av Frida Östberg! Största anledningen är Team Värmland med Niklas Edin som vann både VM- och EM-guld i curling. Carlstad Crusaders tog ett nytt guld i amerikansk fotboll. Innebandy, friidrott, fotboll, golf, handboll, bowling, curling och självklart hockeyn med Färjestad är några av sporterna som finns på elitnivå i stan.

Röstningsanalys: Hela sju 10-poängare och pallplats hos var tredje jurymedlem. I fjol fick Karlstad som bäst en femteplats av de 11 som hade med den på sin topplista, i år fanns man med på 36 listor. 

Bland jurymotiveringarna 1:

Bredd både inom dam- och herridrott över årets alla säsonger, spetsat med en historisk insats av Lag Niklas Edin. Stadens geografiska läge samt dess invånarantal förstärker årets idrottsliga insats. /Frida Östberg, Umeå, fotbollsexpert

Trots sina geografiska förutsättningar – utan andra större städer strax intill – lyckas Karlstad prestera bred elitverksamhet och dessutom vara en av de städer som utvecklas allra mest jämfört med föregående år. De är en knapp, men välförtjänt, vinnare av Årets idrottsstad 2013. /Magnus Berglund, Stockholm, Tittarjuryn

Karlstad har både sportslig bredd samt har nått framgångar inom många olika sporter under året, detta är imponerade i förhållande till stadens folkmängd, tycker jag. /Marie Hägg, Gävle, reporter SVT GävleDala

4. Stockholm 201 p (5)

1: 4

2-3: 7

Topp 10: 32

SVT: 125 p

Tittare: 76 p

Hammarby bandy säkrade ett tungt SM-guld till huvudstaden som haft många framgångar senaste året. Stockholm Exciles (rugby) och Intersquash tog även de SM-guld och Hässelby var årets bästa friidrottsklubb. Moa Hjelmers överraskande EM-guld och Jimmy Lidbergs OS-brons är två av årets sportsliga höjdpunkter. Den allra största kom ändå när VM-guldet i hockey säkrades i Globen med flera Stockholmskillar i laget.

Röstningsanalys: Att bedöma Stockholm efter mottot ”prestation efter population” är svårt. André Pops var en av de som hade Stockholm som etta, 11 jurymedlemmar hade staden topp 3, 18 hade inte ens med den topp 10. En av de städer där bedömningen skiljer mest mellan SVT- och tittarjuryn.

Jurymotiveringar 1:

Stockholmare har bidragit med tre av de starkaste idrottsögonblicken under året. Lidbergs OS-brons, Hjelmers EM-guld och sist men inte minst var flera 08:or inblandade i det historiska VM-guldet i ishockey i just det – Stockholm – som därför blir min etta. /Mattias Sandberg, Österåker, reporter SVT Sport

Stockholm är Sveriges Bästa Idrottsstad 2013 pga högst placering i medaljligan och flest idrottare på hög internationell nivå. /Caroline Strömberg, Göteborg, Tittarjuryn

Sveriges bästa idrottsstad

1.

2.

3. Karlstad

4. Stockholm

5. Umeå

6. Malmö

7. Södertälje

8. Växjö

9. Helsingborg

10. Halmstad, Partille

12. Skellefteå

13. Uppsala

14. Eslöv

15. Norrköping

16. Jönköping

17. Östersund, Kristianstad

19. Leksand

20. Falun

21. Sundsvall

22. Lund

23. Borås, Gävle, Ängelholm

26. Örebro

27. Luleå

28. Piteå, Eskilstuna

30. Linköping, Västerås

32. Skövde

33. Varberg

34. Nacka, Falkenberg

36. Kalmar, Sigtuna

38. Täby, Botkyrka, Huddinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges bästa idrottsstad 2013

Mer i ämnet