Foto: Scanpix

Göteborgsvarvet större än en tävling

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgsvarvet har vuxit till något betydligt större än en löpartävling. Varvets löparkvällar är väldigt populära – och en särskild variant, med ett helhetsperspektiv på hälsa , finns i stadsdelen Gårdsten i Angered.

När statistiken visade att Gårdsten bara hade fem löpare med i Göteborgsvarvet 2011, drog man 2012 i gång ett projekt för att få fler potentiella löpare, men framförallt öka folkhälsan i stadsdelen. 

Göteborgsvarvet ordnar tillsammans med Gårdstensbostäder träningsträffar en gång i veckan. Folkhälsovetaren Sofia Orrelid leder projektet, där olika former av träning blandas med föreläsningar om kost och hälsosamma val.

Göteborgsvarvet

– Man kan väl kanske tänka sig att gruppen som springer det stora varvet är en grupp som redan har väldigt bra hälsa. De har en hälsostatus som är ganska god och det är därför de springer Göteborgsvarvet. Det här ett nytt sätt att arbeta – en uppsökande verksamhet i stadsdelar där man har sett att det finns ett glapp i statistiken. Vi går ut och upplyser om att Göteborgsvarvet finns och att det dessutom finns flera olika lopp under veckan, som alla kan vara med på, säger hon.

”Jag mår bättre”

Karin Abdullah 11 år: 

– Jag har lärt mig mycket och mår bättre. Jag springer snabbare, har lärt mig dansa zumba och att tänker på att inte äta så mycket godis och socker.

För 78-årige Allan Holmgren är träningsträffarna varje onsdag veckans höjdpunkt. Han har varit med på nästan alla pass sedan starten förra våren:

– Jag hänger med klungan i alla fall. Det har med min kondition att göra.

Även under zumbapasset är det full fart på den före detta dansaren Allan, som dock måste sätta sig ned då och då.

– Man får nästan lite kramp, men det går att få bort med olika övningar, säger han.

Fler löpare i framtiden

2012 hade Gårdsten sex anmälda till Göteborgsvarvets huvudlopp – samma siffra som i år – men det lär blir fler i framtiden. I träningsgruppen i Gårdsten finns några deltagare som i princip aldrig tränat tidigare, men nu joggar och ska springa Göteborgsvarvets stafett.

Fernando Riquelme, som har sprungit halvmaran på 21 km flera gånger, lyfter fram de många kvinnorna som nu utvecklas kraftigt i Gårdsten.

– Det bästa med träningsträffarna är att se alla kvinnor från olika kulturer och länder som har det så bra här.  Det är mest kvinnor här, men också några män. Det är underbart att se glädjen och alla nationaliteter som finns här, säger han.

Du lyfter fram särskilt kvinnor. Har det inte funnits andra aktiviteter för dem ?

– Jag har tidigare inte sett någon aktivitet överhuvudtaget för kvinnor här. Jag blir särskilt glad när kvinnor får det bättre. Männen har ju många möjligheter till att utöva olika sporter här. Här i Gårdsten har kvinnor inte haft sådana möjligheter, men nu märker man att det är något på gång. Jag tycker det är så underbart.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgsvarvet

Mer i ämnet