Foto: Scanpix

Green Tregaro hyllas med hashtagg

Uppdaterad
Publicerad

Emma Green Tregaros regnbågsfärgade naglar blev en världsnyhet under VM. För att uppmärksamheten kring gay-rättigheter i Ryssland inte ska försvinna vill Stockholm Pride hylla Emma i samband med DN-galan.

-Ascoolt om alla kommer med målade naglar, säger kampanjchefen Jessica W Sandberg.

Nu uppmanas folk att hylla Emma Green Tregaro med hashtaggen #HyllaEmma på sociala medier.

-Dels vill vi fortsätta stötta Emma och dels hoppas vi på att fler namn aktivt ställer sig bakom vår sak, säger Jessica W Sandberg, kampanjchef för #GoWest, som är en uppmärksammad kampanj mot Rysslands beslut att förbjuda Pride-festivaler.

DN-galan

-Emmas naglar var en oerhört viktig aktion. Nu gäller det att vi fortsätter lyfta frågan efter att TV-kamerorna i Moskva slocknat, säger Sandberg till SVT Sport om tanken bakom den här manifestationen.

En manifestation som var tänkt att bli väldigt synlig på Stockholms Stadion ikväll.

-Ja, vi hade planer som tyvärr stöp eftersom vi inte hann

Vad skulle det handla om?

-Det spelar ingen roll nu, men vi hade tänkt att ha ett tifo i regnbågsfärger. Men tiden bet oss i arslet så tryckeriet hinner inte med, säger Sandberg om planerna.

Nu blir det en kampanj på webben istället med hashtaggen men Sandberg hoppas ändå att kampanjen kommer synas på plats.

-Ja, det vore ju ascoolt om folk kommer med hashtaggen skriven på armen, eller med målade naglar eller flaggor.

Missionerar ni inte lite för redan frälsta? Det är Ryssland ni vill förändra, eller?

-Nej, visst har vi kommit långt i Sverige men vi har jättemycket att jobba med här också. Våra kampanjer tas inte alltid emot positivt här heller. Men givetvis vill vi få internationell uppmärksamhet.

Även DN-Galan står bakom aktionen.

-För oss är det ett viktigt och självklart ställningstagande att visa att vi står bakom Emma Green Tregaros hyllning till kärleken. Friidrott och idrott är till för alla och det handlar om att respektera varandra. Därför väljer vi att #HyllaEmma, säger Jan Kowalski, ordförande för DN-galan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DN-galan

Mer i ämnet