Foto: TT Nyhetsbyrån

Haag: ”Mer egoistisk nu”

Uppdaterad
Publicerad

Hon saknar fortfarande en seger i världscupen. Ändå är Anna Haag en av Sveriges mest kända längdskidåkare. Tillsammans med sambon och sprintkungen Emil Jönsson har hon skapat ett framgångsrikt varumärke – mycket tack vare sociala medier. Men nu berättar svenskan för SVT Sport att mindre Twitter och Instagram ska göra henne till en bättre skidåkare.

– Jag utsätter mig inte för saker som jag vet att jag blir stressad eller mår dåligt av, säger Haag.

27-åringen är lätt solbränd trots att det är långt in på hösten. Anna Haag och sambon Emil Jönsson har precis lämnat Mallorca, där de valde att ladda på egen hand istället för att träna tillsammans med övriga kollegor på landslagslägret. Det är andra gången den här hösten som Haag avstår ett läger.

– Jag har väldigt dålig koll på var jag står, säger svenskan när SVT Sport träffar henne i Stockholm i samband med längdlandslagets sedvanliga upptaktsträff.

#svtsportmöter

– I vanliga fall vid den här tiden har man varit med på alla läger under hösten, man har kört x antal intervaller, man har kört träningsrace – man vet ungefär var man står. I år har jag inte varit med på någonting, egentligen inte på hela året, fortsätter Haag.

Fokus på självkänslan

Men trots att OS i Sotji väntar efter jul och nyår är Haag inte orolig. Hon ler uppriktigt när hon berättar att det faktiskt är lite skönt att inte veta exakt hur bra, eller dålig, hon är.

– Oftast har jag stenkoll nu, och då har man haussat förväntningarna på sig själv. Så i dagsläget har jag en bra självkänsla, men mitt självförtroende har jag inte fått än, det får jag när jag får köra mot andra. Det är mer en utmaning att stå i ett så annorlunda läge inför säsongen, säger hon.

Just att skilja på självkänsla och självförtroende är något Haag funderat mycket på de senaste dagarna.

– Jag har försökt landa med båda fötterna på jorden, försökt bli lugnare, tryggare – hitta luckorna där man bara får landa och koppla av. Det har varit ett spännande år på det sättet – i år har jag inte tänkt lika mycket på träningen, det har jag haft en tränare som har skött. Jag har kunnat jobba mer med sakerna runt omkring, säger hon.

”Utsätter mig inte för saker jag mår dålig av”

I dagsläget har Anna Haag över 14 500 följare på Twitter och över 8 000 på Instagram. Dessutom är hon en aktiv bloggare. Men för att stärka självkänslan och bli en bättre skidåkare har hon nu valt att inte läsa det som skrivs om henne på sociala medier.

– Jag utsätter mig inte för saker som jag vet att jag blir stressad eller mår dåligt av. Jag är självkritisk, ”okej, det här stressar mig, det här tar energi, det här mår jag inte bra av” – men bort med det då, säger Haag och fortsätter:

– Sociala medier är ju väldigt intressanta, men ibland är det för intressant – det är för mycket inputs. Jag försöker ta bort saker som ger mig för mycket inputs och istället bara vara här och nu, ha bra kontakt med min familj, mina vänner. Ha det verkliga utbytet av människor.

Haag är väl medveten om att hon själv varit högst delaktig i att skapa det stora intresset kring henne på sociala medier. Det är en betydande del i att hon kan satsa på skidåkningen – men nu väljer hon alltså att inte vara ständigt uppkopplad. Resultatet är en tryggare person – en tryggare Anna.

– Jag är mer egoistisk nu, säger Haag.

Om två och en halv vecka drar längdsäsongen igång i Bruksvallarna. Sedan är det bara en vecka kvar till världscupspremiären i finska Kuusamo den 29 november. Haag vann visserligen dubbeljakten i Tour de Ski 2011 – men det räknas inte som en seger på världscupen. Sju år efter att IFK Mora-löparen slog igenom saknar hon fortfarande en seger i världscupen.

– Folk tycker att det bara är seger som räknas, men för en själv är det prestationen. Och jag har många prestationer under de här åren som gör att jag själv känner att jag har vunnit. Det är det man lever på, säger Haag.

Hon nämner OS-silvret från Vancouver 2010, när hon blev femma i Davos och när hon vann etapploppet i Oberstdorf.

”I stafetten vill jag ta medalj”

– Det finns många lopp som jag har med mig, ”jäklar vad jag åkte bra där”. Eller att jag i efterhand tänker ”varför var jag besviken där, jag gjorde ju ett fantastiskt lopp”.

Under stafetten i Val di Fiemme i början på året stod Haag för ännu en fin prestation när hon körde upp Sverige till en andraplats inför den sista växlingen. Charlotte Kalla kunde sedan säkra det blågula VM-silvret.

När det är dags för OS i februari räknar förbundskapten Rikard Grip med mellan tre och sju svenska medaljer. Då vill Anna Haag upprepa bedriften från VM.

– I stafetten vill jag vara med och ta en medalj – och skulle vi slå Norge på OS kommer det slå det mesta vi upplevt de senaste åren.

Fem snabba:

Davos eller Mora?

– Davos.

One direction eller Lasse Stefanz?

– One Direction.

Fallskärmshoppning eller backhoppning?

– Fallskärmshoppning.

Anja Pärson eller Lindsey Vonn?

– Anja Pärson.

Havregrynsgröt eller oxfilé?

– Oxfilé.

Fakta

Anna Haag

Idrott: Längdskidor

Ålder: 27

Bor: Östersund/Davos

Aktuell som: Löpare i svenska längdlandslaget, siktar på att göra säsongsdebut i Kuusamo

Främsta meriter: OS-silver i dubbeljakt och sprintstafett 2010, VM-silver lagstafett 2013

Familj: Sambo med Emil Jönsson

#svtsportmöter

#svtsportmöter är en intervjuserie som publiceras varje tisdagsmorgon på svt.se/sport. Vi träffar olika sportprofiler, såväl aktiva som pensionerade, för ett längre samtal som berör både lättsamma och seriösa ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svtsportmöter

Mer i ämnet