Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, är missnöjd med Fifas arbete för att förbättra migrantarbetarnas villkor. Foto: Bildbyrån/SVT

Byggnads efter förhandlingarna med Qatar: ”Finns en väldig oro bland migranterna”

Publicerad

Byggnads arbete med att få till ett hjälpcenter för migrantarbetarna i Qatar fortsätter.

I förra veckan träffade de representanter för den qatariska regimen i Zürich – men så mycket närmare målet har de inte kommit.

– Att Fifa fortfarande väljer att springa under radarn och inte bry sig är helt oacceptabelt. Hade de varit med och tryckt på och delat våra förslag och tankar så hade det varit på plats för länge sen, men de fortsätter att ducka, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till SVT Sport.

De senaste åren har Byggnads, tillsammans med det internationella byggfacket BWI, jobbat för att Qatars migrantarbetare ska få bättre arbetsförhållanden. Målet är att bygga ett hjälpcenter där de kan få hjälp och vägledning i exempelvis säkerhets- och juridikfrågor.

Byggnads menar att man försökt få hjälp av Fifa i sina påtryckningar, men att det internationella fotbollsförbundet inte har visat något större intresse för ärendet. Något som lett till att Byggnads och BWI försökt lösa frågan på egen hand.

Idrott och politik

I veckan träffade de representanter från den qatariska regimen i Zürich.

– Vi var i Zürich för nån vecka sedan och förhandlingar och diskussioner pågår hela tiden, vi är jättetydliga med att det måste en spade i backen innan mästerskapet börjar, för när strålkastarljuset har släckts och sista bollen är sparkad är det för sent, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till SVT Sport.

”En väldig oro bland migranterna”

Och tiden börjar bli knapp. Den 21 november inleds VM.

– Det finns en väldig oro bland migranterna där borta och vi måste få alla att förstå det här, inte minst Qatar. Att Fifa fortfarande väljer att springa under radarn och inte bry sig är helt oacceptabelt alltså, hade de varit med och tryckt på och delat våra förslag och tankar så hade det varit på plats för länge sen, men de fortsätter att ducka. Det måste bli tydligt för allt och alla att man tar det här på allvar.

Hur kommer arbetet framöver se ut?

– Det är återkommande möten, både digitala och fysiska. Jag kommer fortsätta att hålla trycket uppe och vara en blåslampa tills jag ser den här spaden och att det blir av, det är mitt mission och det har jag lovat inte minst migrantarbetarna där nere, säger Lindholm.

Fifa vill inte ge intervju

SVT Sport har tidigare sökt Fifa för en intervju men de har valt att svara via mejl. Organisationen skriver att man verkat för införandet av bredare arbetsreformer som ska gälla alla företag och projekt i Qatar.

”Fifa accepterar inget som helst utnyttjande av arbetare inom de företag som är anlitade för att förbereda och arrangera fotbolls-VM 2022” skriver man.

VM-premiären i Qatar är den 20 november.

DOKUMENTÄR: Se ”VM i Qatar – en historia kantad av kritik”

Fakta: Beroende av utländsk arbetskraft

Nio tiondelar av befolkningen i Qatar utgörs av utländska migrantarbetare. De kommer främst från länder som Indien, Pakistan, Nepal och Iran samt från andra arabländer.

Stora byggprojekt, inte minst inför herrarnas fotbolls-VM 2022, har fört med sig ett ökat inflöde av utländsk arbetskraft.

Under arbetet med VM-arenor och annan infrastruktur inför mästerskapet har det kommit flera avslöjanden om dålig arbetsmiljö och tuffa villkor. Vissa förbättringar har sedan dess skett och bland annat har man infört minimilöner.

Många gästarbetare har helt saknat arbetsrättsligt skydd och har jobbat under slavliknande förhållanden enligt ett system kallat kafala. Rapporter om kontraktsbrott från arbetsgivarnas sida har varit vanliga, liksom uppgifter om fysiskt och sexuellt våld mot gästarbetare.

Endast en nationell fackförening är tillåten och bara privatanställda qatariska medborgare får bli medlemmar.

Källa: Landguiden/UI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet