Marcus Hellner. Foto: Scanpix

Hellner väljer Gällivare före Bruksvallarna

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Hellner gör precis som ifjol – väljer bort den nationella längdpremiären i Bruksvallarna för att tävla på hemmaplan i Gällivare.

– Det gäller hela tiden att hitta sätt att samla energi, förklarar förbundskapten Rikard Grip, Hellners val att tävla på hemmaplan.

Marcus Hellner kommer inte sakna bra motstånd i Gällivare. Alex Harvey, Lukas Bauer och Devon Kershaw är några av de som ska tävla. Gällivarepremiären körs i form av en sprint på lördag och 10/15 kilometer klassiskt på söndag.

–Det handlar om så mycket mer än bara en tävling, det handlar om att få till hela hans tillvaro. Det vi tittar på är ju att han ska få en så bra resa som möjligt mot VM i Falun, att vara i så gott slag som möjligt där. Då har vi proriterat att han ska få lite tid med familjen helt enkelt, och så har han ju en tävling på hemmplan också, ett bra genrep för honom, säger förbundskapten Rikard Grip om Hellners val. 

Världscupen i längdskidor

–Nu får han några dagar till med Tuva hemma i Gällivare innan han drar iväg på världscupen. Sedan blir det mycket resande. Det gäller hela tiden att hitta sätt att samla energi och vara fokuserad när man ska vara det, säger Grip.

Övriga Sverigeeliten kommer att tävla i Bruksvallarna i den tradtionsenliga  säsongsöppnaren. SVT Sport sänder på lördag kl 15.00 och söndag kl 11.00.  

Vinterstudion lördag 11.00-15.00

11.00-12.15 15 km, herr

12.40-13.40 10 km, dam

Vinterstudion söndag 11.00-14.00

11.40-13.15 Sprint

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet