Möt Henrik Kristoffersen – i hemmabacken

Uppdaterad
Publicerad

Redan som åttaåring sa han att ville bli bäst i världen. 20 år gammal så förverkligar Henrik Kristoffersen sin dröm. Nu leder han slalomcupen efter premiärsegern i finska Levi. SVT har träffat succémannen från Norge på hemmaplan i Raelingen strax utanför Oslo. Det var där sagan om Henrik startade i Marikollen, hemmabacken som han kan bättre än någon annan.

– Det här är världens bästa backe. Nästan hela släkten är eller har varit engagerade i verksamheten här, säger han.

Kristoffersen är supertalangen som klarade klivet från hyllad juniorstjärna till alpina världscupen på bästa tänkbara sätt. Förra året kom stora genombrottet med första världscupsegern i Schladming samt OS-brons i Sotji. Henrik blev därmed den yngste manlige slalommedaljören genom tiderna.

Möte med vinterstjärnor

OS-slalomen blev en snackis efter att kroatiske tränaren Ante Kostelic satt ett minst sagt speciellt andraåk.

– Jag minns att halva startfältet stod och deppade. Resten log åt det hela. Jag var definitivt en av dom, berättar Henrik som körde upp sig från 15:e plats till bronset.

Expertisen är rörande överens om att Kristoffersen har nästan alla de egenskaper som krävs för att bli en åkare som på sikt kör om totalcupen.

– Okej, jag väger bara 73 kilo och det kan uppfattas som ett handikapp. Men jag kör på och det viktigaste är att bli en så bra skidåkare som möjligt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Möte med vinterstjärnor

Mer i ämnet