Helsingborg kommer att kräva att alla som besöker Olympia skriver på ett kontrakt om skötselregler. Foto: TT NyhetsbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

HIF:s krav på publiken: Skriv på kontrakt – eller portas

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Helsingborg hårda krav på sin publik.
För att komma in på Olympia måste åskådarna skriva på ett kontrakt med ordningsregler.
Görs inte det tar det stopp i entrén.

Efter tragedin i Helsingborg i söndags inför nu Helsingborg nya krav på åskådarna. För att få komma in på Olympia krävs att man skriver på ett kontrakt med ordningsregler, uppdelade i elva punkter.

Om inte det görs är man inte välkommen in.

– Förutsättningen för att komma in på arenan kommer vara att underteckna det här dokumentet. Det är inträdesbiljetten. Ska man in på vår arena gäller dessa regler och vi kommer att tillämpa dem fullt ut, säger klubbdirektören Paul Myllenberg till Helsingborgs Dagblad.

”Jätteviktiga”

Om någon i publiken bryter mot dessa förhållningsregler blir personen i fråga avvisad från matchen och kan även bli avstängd från fler matcher.

– De här punkterna är jätteviktiga för oss. En hel del av dem känns väldigt logiska – sunt förnuft – och det är precis vad de är. Men skillnaden är att det nu inte finns något mellanläge, säger Myllenberg, och fortsätter:

– Nu är det detta som gäller, inget annat.

Krävs stöd från polis

Tidigare har ordningsvakter och publik hållits borta från klacken. Nu blir det annorlunda ifall det uppstår situationer.

– Då ska vi ta hand om dem och ta bort dem. Det krävs också att vi får stödet av polis, de måste också kunna agera på läktaren, vilket man inte har gjort i svensk fotboll under väldigt lång tid, säger Myllenberg.

– Men vi har i dag diskuterat med supporterpolis och jag kan inte se det som en svårighet.

Djurgården: Bra idé

Djurgårdens kommersielle chef Gunnar Gidefeldt ser positivt på Helsingborgs grepp.

– Jag tycker att det där är en bra idé och vi får se om det är något som vi kan ta efter också, säger han till SVT Sport.

Tror du att det kan införas hos er också?

– Det är för tidigt att säga. Men det är en bra idé och det får vi ta till  oss och se om det är något som vi tar till oss. Om det är exakt så eller på något annat sätt, det får vi se.

– Men jag gillar det engagemanget och det sättet, att verkligen ta tag i förändringen. För det behövs. Det är en bra idé som vi ska titta på.

1. Vi hejar på vårt lag – och avstår från att nedvärdera domarna, motståndarna och deras supportrar2. Vi stöttar våra spelare i med- och motgång3. Vi respekterar och följer klubbfunktionärernas, ordningspersonalens och polisens uppmaningar4. Vi har ett språkbruk som vi vill att våra barn och unga ska använda – vi använder inte hatiska ramsor och slogans5. Vi accepterar inte pyroteknik, inkastade föremål och andra spelförstörande inslag6. Vi vill se varandra och är aldrig maskerade7. Vi tar avstånd från rasism, våld, droger och diskriminering och alla former av kränkande behandling8. Vi respekterar vår klubb och vårt klubbmärke samt visar förståelse för att våra samarbetspartners är en viktig del av verksamheten9. Vi är goda ambassadörer och förebilder för vår klubb och vår stad10. Vi bidrar till att skapa en trevlig stämning för alla på vår arena11. Vi tar aktivt avstånd mot alla som bryter mot ovanstående. Vi som publik gör det genom att visa vårt missnöje med ett tydligt ställningstagande; Det räcker nu!

Källa: Helsingborgs Dagblad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Supporter dog vid allsvensk premiär

Mer i ämnet