SOK:s Stefan Lindeberg och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth gästade SVT:s”Agenda”. Foto: SVT

”Avstår invigningen i Sotji”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth gästade SVT:s Agenda och berättade att hon avstår OS–invigningen i ren protest.

– Jag kommer att avstå från invigningen och det är en politisk markering, även om det är tjusigt och fint på alla de sätt, det är för idrottarna jag åker dit, säger Adelsohn Liljeroth till SVT.

På frågan vad en politisk protest är i detta fall svarar hon:

– I Putins fall är det här ett propagandajippo, finns mycket att ifrågasätta, miljö, pengar och inte minst de mänskliga rättigheterna.

Även Sveriges Olympiska Kommittés ordförande Stefan Lindeberg gästade kvällens program. Han menar att grundstenen i de Olympiska Spelen är fred och att det är viktigt att det fortfarande slås vakt om det.

”Yttrandefriheten är okränkbar”

– Våra idrottare får veta vilket land de åker till, de får bekräftat att yttrandefriheten gäller. Vi kommer inte att kolla om någon målar naglarna. Problemet är om det uppfattas som en manifestation, då måste vi ha ett nytt samtal med våra aktiva, säger Lindeberg.

Under friidrotts-VM förra året, som gick i Ryssland, skapade Emma Green stor uppmärksamhet när hon målade sina naglar i regnbågens färger. Något som Friidrottsförbundet sa åt henne att ta bort.

– Alla ska ha rätt att vara där utan att bli provocerad, yttrandefriheten är okränkbar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

OS i Sotji

Mer i ämnet