Foto: TT Nyhetsbyrån

OS-stjärnor kräver mer skolidrott

Uppdaterad
Publicerad

350 idrottsprofiler med anknytning till SOK – ledare, olympier och tidigare aktiva på OS-nivå – genomför i dag tillsammans ett offentligt upprop under rubriken ”mer idrott i skolan”.     

I brevet – som samtliga skrivit under – larmar olympierna om riskerna med för lite fysisk aktivitet i grundskolan. 80 minuter idrott i veckan är inte tillräckligt.                   

Bland andra OS-guldmedaljören Charlotte Kalla, damfotbollslandslagets förbundskapten Pia Sundhage och före detta höjdhopparen och OS-guldvinnaren Stefan Holm föreslår att varje elev får rätt till en timmes idrott i skolan per dag.

Idrottsledarna och olympierna får medhåll av Mats Börjesson, professor vid GIH, överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, samt läkare för det svenska damlandslaget i fotboll.

– Daglig idrott på schemat borde vara lika naturligt som att få varm skolmat. Det är lika viktigt att röra på sig som att äta, säger han.

SVT Sport träffade Erik Hamrén som ger sin syn på uppropet.

– Ju fler som jobbar för det här problemet desto bättre är det. Jag har sagt i många år att jag är besviken på våra politiker. För mig är det samhällsproblem, vad gör de som inte idrottar? För dagens ungdomar är det mycket mer stillasittande än när jag växte upp. Det finns så många vetenskapliga undersökningar som säger om man har idrott, lek och rörelse varje dag i skolan så tar man in kunskap mycket bättre.

Några av idrottsprofilerna som skrivit under:

Charlotte Kalla                Skidor

Björn Ferry                    Skidskytte

Pia Sundhage                 Fotboll

Sofia Mattsson                Brottning

Jimmie Ericsson              Ishockey

Stefan Holm                    Höjdhopp

Jimmy Lidberg                Brottning

Malin Baryard-Johnsson  Ridsport

Anette Norberg               Curling

Carl Johan Bergman       Skidskytte

Jessica Lindell Vikarby     Alpint

Ola Lindgren                  Handboll

Marcus Hellner               Skidor

Therese Alshammar       Simning

Hanna Ljungberg          Fotboll

Jens Lundquist              Bordtennis

Brevet i sin helhet

Fysisk aktivitet är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser under uppväxten har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva hela livet. Forskning visar att träning påverkar både hälsa och inlärningsförmåga positivt.

Efter genomförd grundskola ska varje elev idag ha fått 500 timmars Idrott och Hälsa. För elever på högstadiet innebär det i genomsnitt 1 timme och 20 minuters fysisk aktivitet per veckan vilket motsvarar 12 minuters träning per dag. Det är inte tillräckligt för att få effekt oavsett det rör sig om hälsa eller idrott, speciellt inte under en tid när det spontana idrottandet försvinner mer och mer och våra barn tenderar att vara alltmer stillasittande. Vi behöver mer idrott i skolan!

Läget är alarmerande, inte bara för individerna och samhället i stort utan också för utvecklingen inom idrotten. Oavsett vilken idrott ett barn väljer att börja med är det av stor betydelse att man som barn lärt sig grunderna i att kasta, hoppa och springa. Tyvärr har allt för få barn med sig dessa färdigheter i bagaget när de idag börjar i en förening. Detta gör att blir det svårare att lära sig en idrott, ha kul med idrotten så att man fortsätter länge och kanske t o m blir en duktig idrottare.

Därför föreslår vi att varje elev i grundskolan får rätt till en timmes idrott i skolan per dag. Det kommer att leda till bättre hälsa och till bättre studieresultat. Som bonus får vi dessutom bättre fysiskt rustade barn och ungdomar som får bättre förutsättningar att utvecklas inom och med idrott och några kanske en dag kan nå sin dröm att få tävla för Sverige i Olympiska Spelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.