Sportspegelpriset till Ige

Uppdaterad
Publicerad

Sportspegelpriset 2013 går till kulstötaren Jeffrey Ige, som tog silver vid Paralympics.

– Att stå så här och prata inför massa människor, det hade jag aldrig kunnat tänka mig för tio år sedan, sade Ige i tacktalet.

Han hade förberett sig på att få vara med i Paralympics redan 2004. Men några spanska deltagare i Sydney, fyra år tidigare,  krossade drömmen.

Men nu har kulstötaren Jeffrey Ige och alla andra idrottare med en utvecklingsstörning fått sin revansch.

Idrottsgalan 2013

”Hur stort som helst”

Fredagen den 7 september vann Jeffrey Ige silver i kula i Paralympics i London. Hans livs största ögonblick.

– Herregud, vad ska jag säga? Det här är ju hur stort som helst. Och på sättet jag gör det. Jag var så himla nervös i morse...men lyckades ändå, sa han direkt efter sin prestation.

Han hade dominerat sin gren i många år. Och så sent som förra våren var han ensam om att ha stött 15 meter eller längre (15.59 personbästa). Vunnit VM och EM. Och han hade placerat sig topp tio på SM flera gånger.

Men i Paralympics blev han slagen Todd Hodgetts från Australien (16.09).

Kämpar mot nervositet

Jeffrey Ige har kämpat mot sin nervositet i många år. Den har gjort att han nästan inte kan andas under tävlingar. Men med hjälp av andningsövningar och mental träning så har han lyckats övervinna problemen.

– Jag har svårt att lära mig saker och det tar så mycket längre tid för mig att klara av saker än det gör för de flesta andra, berättade Jeffrey Ige om sin utvecklingsstörning i ett reportage i Sportspegeln i somras.

– Att jag skulle nå så långt som jag gjort hade jag aldrig kunnat drömma om när jag var yngre...

Inledde karriären i Bollnäs

Vi träffade honom på Sätra IP där han finslipade formen inför Paralympics tillsammans med tränaren, legendariske kulstötaren, Hans ”Plutten” Almström.

Annars var det i Bollnäs han inledde karriären. Han gick på ett idrottsligt särgymnasium och fick hjälp av Kenneth Fröjd på SUH (svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott).

– Utan Kennet och alla på SUH hade jag aldrig lyckats i kula, säger Jeffrey.

”Finns bra metoder”

Och han var redo för spelen 2004. Men några spanska deltagare i basket hade i Sydney s a s fuskat. Simulerat utvecklingsstörning. Vilket fick till följd att alla utvecklingsstörda bojkottades fram till nu.

– Men nu finns bra metoder för att mäta vem som är utvecklingsstörd eller inte, berättar Jeffrey.

Jeffrey Ige gav inte upp. Han kämpade vidare med förhoppningen om att nån gång få vara med på den största idrottsliga festen av dom alla, Paralympics.

Han får nu SVT:s Sportspegelpriset.

– Otroligt roligt, säger Kennet Fröjd på SUH. Jeffrey har blivit en stor förebild för alla utvecklingsstörda som idrottar. En utsatt grupp av människor som ofta möter stora svårigheter för att ta sig in i idrottsgemenskapen. En mycket viktig uppmärksamhet...att få ett sånt pris på Idrottsgalan.

Alla tidigare pristagare

2012 Patrik Sjöberg, friidrott

2011 Mats Öhman, rallycross

2010 Wollmer Edqvist, Ishockeydomare

2009 Christoffer Lindhe, simning

2008 Jessica Lennartsson och Andreas Berg, dans

2007 Wolfgang Pichler, skidskytte

2006 Åsa Sandell, boxning

2005 Johnny Holm, friidrott

2004 Kajsa Murmark, hopprep

2003 Dibaté Dialy Mory, boxning

2002 Thor Guttormsen, fotboll

2001 Heidi Andersson, armbrytning

2000 Mattias Claesson, golf

1999 Tommy Söderberg, förbundskapten fotboll

Ige får Sportspegelpriset

Sportspegelpriset 2013 går till kulstötaren Jeffrey Ige, som tog silver vid Paralympics. Han är en förebild för andra utvecklingsstörda idrottare, en grupp som under många år var utestängda från deltagande i paralympics. Trots det gav han aldrig upp, och fick till slut sin medalj i London i somras.

Priset ska enligt statuterna gå till någon – eller några – som under året utfört en anmärkningsvärd prestation, eller på något annat sätt gagnat idrotten ur olika aspekter.

Sportspegelpriset har delats ut fjorton gånger tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan 2013

Mer i ämnet