Inga SHL-förändringar denna säsong

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om antalet lag i SHL och förutsättningarna för kvalserien fortsätter – men någon förändring redan denna säsong blir svårt att hinna med.

Det var i måndags som SVT rapporterade om planerna på att utöka SHL till 14 lag – redan till hösten. Men för ett sådant beslut krävs ett extra årsmöte, som det ännu inte planerats för, och dessförinnan ska ishockeyförbundets 22 distrikt rösta om saken. Årsmötet ska utlysas med två veckors varsel och då hinner grundserien fram till slutspurten.

Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund bedömer, i en kommentar till SVT, det som osannolikt att en förändring kommer till stånd redan denna säsong.

SHL

Avtalet går ut 30/4

– Däremot pågår en diskussion rörande ämnet i de förhandlingar som SHL och Svenska ishockeyförbundet har i dagarna. Frågan är prioriterad, säger Englund till SVT.

Avtalet mellan SHL och Svenska ishockeyförbundet går ut den sista april.

SVT Sports hockeyexpert Mikael Renberg har tagit fram ett förslag på hur han vill se seriesystemen i SHL och Hockeyallsvenskan från och med säsongen 15/16.

”Åtta till slutspel är lagom”

– Nu kan tio av tolv lag vinna SM-guld och det är för mycket. Åtta till slutspel är lagom, säger Renberg.

Renberg vill ha 14 lag i SHL där lag 1-8 går till slutspel samtidigt som lag 9-11 har spelat klart. Placeringarna 12-14 innebär då spel i Kvalserien.

Hockeyallsvenskan delas upp i en norr- och en söderserie fram till jul. Då slås de ihop till en ”superallsvenska”.

– Det blir visserligen tre lag i ingemansland men i och med att tre lag kvalar samt att tre lag kommer upp från superallsvenskan blir det bra balans och en lagom tröghet i omsättningen av lag till SHL, säger Mikael Renberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet