Idrottens glädjebesked – publiktak tas bort. Foto: TT

Inga vaccinationsbevis behövs – samtliga deltagarbegränsningar hävs

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går vidare med steg fyra – vilket innebär att samtliga deltagarbegränsningar vid evenemang hävs från och med den 29 september.

Det meddelas också att så kallade vaccinationsbevis inte kommer att behöva användas.

Om en vecka blir det fritt fram för åskådare att komma tillbaka till landets idrottsarenor – när regeringen går vidare med genomförandet av steg fyra i avvecklingen av alla restriktioner.

– Dagens besked innebär en definitiv bekräftelse på att vi tar steg fyra nästa vecka. Alla arrangörer för alla typer av evenemang kan nu planera för att öppna upp från och med den 29 september. Och det kommer inte att finnas några deltagarbegränsningar, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid morgonens presskonferens.

Corona och idrott

Förslaget om vaccinpass vid stora evenemang kommer inte att införas när alla restriktioner hävs. Bland annat har SHL tidigare tagit fram förslag om så kallade covidpass.

Beredskapen finns kvar

– Förslaget kommer att finnas kvar som en möjlighet, om vi hamnar i ett sämre läge, säger Amanda Lind.

Den så kallade covid 19-lagen kommer också att förlängas och finnas kvar i ytterligare fyra månader – som en beredskap om regeringen måste kunna agera snabbt.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att FHM kommer att titta närmare på om det uppstår eventuella problem vid evenemang, där både vaccinerade och ovaccinerade deltar.

– I så fall kan vi föreslå förändringar, men vi ser inte att vi behöver gå in med det i nuläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet