”IOK har bett om ursäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige rasade mot att Nicklas Bäckström stoppades från OS-finalen och tajmningen på beskedet. Landslagschef Boustedt kallade IOK amatörer. Nu slår organisationens antidopningsguru Arne Ljungqvist tillbaka mot Sverige. – Vad är det för prat, säger han till Viasat..

Tre Kronor var rasande och både tränaren Pär Mårts och landslagschefen Tommy Boustedt sa att IOK hade förstört den svenska festen. Boustedt gick längre än så.

– IOK:s sena beslut är politiskt. Jag tror de hade resultatet av dopningsprovet tidigare, men ville ha större medial uppmärksamhet, säger han.

OS i Sotji ishockey herrar

Men han får mothugg av Reinebo.

– Jag tror inte det är av politiska skäl, säger han.

Däremot tyckte han att det dröjde alldeles för lång tid innan beskedet kom.

Nu ber IOK om ursäkt för det.

– De bad om ursäkt för att de kom med sent besked, säger SOK:s sportchef Peter Reinebo till Aftonbladet.

”Helt oacceptabelt”

– Själva proceduren är helt oacceptabel. Ett prov som ska ta två dagar att analysera ska inte ta fyra dagar att få svar på. Det fick följden att B-provet aldrig hann analyseras före matchen, säger Reinebo.

Analysen av B-provet resulterade senare i samma resultat som A-provet. Men SOK anser även att procedurfelet utgör ett brott mot Bäckströms integritet. Att dopningsprovet är över gränsvärdet på 150 mikrogram per milliliter går inte att förneka.

– Reglerna är kristallklara, även om det är maximalt olyckliga omständigheter.

Arne Ljungqvist är ordförande för IOK:s medicinska kommitté, alltså den högsta ansvarige för dopningsfrågor. Enligt honom utreds det varför det tog så lång tid att lämna besked. Men han slår tillbaka mot Boustedt och skrattar när han hör att landslagschefen kallat IOK för amatörer.

– Vad är det för prat. Det förstår vi inte alls. IOK vill inte ha uppmärksamhet kring positiva fall. Alla idrottare bedöms efter samma regler, säger han i Viasat.

”Krävs ganska höga doser”

-– Så är reglerna. Det här är en substans som har diskuterats fram och tillbaka i åratal men när den återinfördes på listan sattes ett väldigt högt gränsvärde. Det är inga leksaker. Det är en hög nivå det handlar om.

Ursprungligen betraktades en koncentration på 15 nanogram pseudoefedrin per milliliter blod som dopning. Nu är gränsvärdet tio gånger högre.

– Jag vet inte vilka tabletter han har tagit med det krävs ganska höga doser. Det är förfärligt tråkigt om en idrottsman fått rådet att ta ett sådant preparat. Läkarna har ett stort ansvar, säger Ljungqvist.

Pseudoefedrin är en svagare variant av det stimulerande medlet efedrin och finns lättillgängligt i bland annat allergimedicin.

– Vi har varnat idrottsmän för det i decennier, säger Ljungqvist.

Timo Seppälä, chefsläkare för den finländska antidopingbyrån är skeptisk till uttalandena om att Bäckström tagit en tablett.

”Köpt rent pseudoefedrin”

– Allergimediciner innehåller inte så mycket pseudoefedrin om du inte använder betydligt större doser än ordinerat. Men medicinerna innehåller ofta andra substanser, som antihistamin som gör en trött, säger han till Huvudstadsbladet.

– Han har sannolikt köpt rent pseudoefedrin via nätet eller någonstans i Nordamerika. Det används en del i nordamerikanska proffsligor, bland annat i baseball.

Seppälä tycker att Bäckström ska stängas av i två år.

– Det är ett lämpligt straff, säger han till Helsingin Sanomat.

Fakta: Pseudoefedrin

Pseudoefedrin är en substans som är dopningsklassad om den passerar det tillåtna mätvärdet. Fram till 2004 var pseudoefedrin dopningsklassat – men fram till 2010 var den inte med på Wadas (antidopningsbyråns) lista av förbjudna preparat. När den senare återkom (2010) sattes gränsvärdet till 150 mikrogram per milliliter mot tidigare 15.

Enligt Fass ger pseudoefedrin effekt genom att stimulera det sympatiska nervsystemet. Någonting som ger effekt på många nervsystem.

Höga koncentrationer av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter. Ämnet finns i många hostmediciner och är enligt Fass anledningen till ”oavsiktlig dopning”.

Källa: Patientfass/Expressen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey herrar

Mer i ämnet