”Jag tror på medalj”

Publicerad

Per Kasperi, 20 år, är en av världens främsta kälkhockeyspelare. Nu är han på väg mot sitt andra Paralympics. – Vi har hamnat i en svår grupp. Norge och Tjeckien har vi stora chanser att besegra. Kanada kan bli svårt. Men jag tror på slutspel och medalj, säger han till SVT Sport.

Han är talangen som kunde blivit bra i vilken sport han än satsat på. Och valet stod länge mellan utförsåkning (sitski), basket och kälkhockey. Det gick att kombinera alla tre ganska länge.

”Känslan är obeskrivlig”

– Men ska du bli riktigt bra i någon sport, vilket jag vill, så går det bara att koncentrera sig på en. Det blev kälkhockey. Jag gillar sporten. Det är fart och tacklingar. Sen är det en lagsport. Känslan är obeskrivlig när man lyckas tillsammans.

Per Kasperi var en stor bidragande orsak till att Sverige lyckades kvala in till kälkhockeyturneringen i Sotji. I Italien i höstas var han den som visade vägen i flera matcher med viktiga mål och passningar. Hans styrka är framför allt skottet och inte minst snabbheten.

Kasperi har bra förutsättningar

Han föddes med ryggmärgsbråck och kan gå korta sträckor utan att använda rullstolen. Lätta ben och en stark överkropp ger honom bra förutsättningar för att lyckas med hockeyn. För att bli ännu bättre som spelare har han sen i höstas (förutom alla timmar med Nackas kälkhockeylag) tränat flera gånger i veckan extra med Nacka Hockeys elvaåringar.

– Det har gett mig mycket att träna med friska, säger han.

Svensk kälkhockey har blivit sämre

Det är ett helt annat tempo. Men det har funkat bra att vara med i alla övningar. Sen har dom en bra tränare också. Svensk kälkhockey har successivt blivit sämre sen guldet i Lillehammer -94. Rekryteringen har varit dålig. Och länge var det spelare från den äldre generationen som ogärna släppte in nya talanger.

I Vancouver för fyra år sen kom Sverige på åttonde och sista plats. Per Kasperi, som då gjorde sitt första Paralympics, är trots allt optimist inför årets turnering.

– Vi har ett betydligt bättre lag i dag om man jämför med för fyra år sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paralympics: Kälkhockey

Mer i ämnet