Foto: SVT

Olsson tog silver – Northug vann

Uppdaterad
Publicerad

Johan Olsson tog silver på 15 km fristil i VM i Val di Fiemme. Han var 11,8 sekunder långsammare än den segrande norrmannen Petter Northug.

Olsson knappade in på Northug under andra halvan av loppet. Vid 9,4 km var han 23,3 sekunder efter. Vid 11,8 km skiljde bara 14,4 sekunder. I mål var alltså Northug 11,8 sekunder snabbare.

– Jag är mer trött än glad. Det är inte så mycket som skiljer till guld, men det är härligt med en medalj också, säger Olsson till SVT Sport några minuter efter det att han säkrat silvret.

Längd-VM 2013

Northug hade Olssons tider att gå på och slet som ett djur för att hålla undan under de sista kilometerna. Han lyckades. När norrmannen, som inte var en av förhandsfavoriterna på den här distansen, gick i mål var han helt utmattad.

– Det är svårt att beskriva. Detta har inte varit min bästa distans i världscupen, säger Northug, som tog ut sig fullständigt i slutet av loppet.

– Jag hade svårt att hålla balansen, berättar guldmedaljören.

Marcus Hellner, som sett fram emot det här loppet hela säsongen, inledde piggt men tappade. Han slutade på 17:e plats, 2.09,2 efter Northug.

– Det var ett hyfsat lopp i början, men jag orkade inte genomföra det. Jag har inte det rätta trycket, suckar Hellner, som inte lyckats pricka formen.

Faktum är att Hellner blev sämste svensk. Calle Halfvarsson blev fin sexa, 1.09,5 efter Northug. Daniel Richardsson blev tia, 1.26,8 bakom den norske guldmannen.

Det blev norskt även på bronsplatsen genom Tord Asle Gjerdalen, som var 22,3 långsammare än sin landsman.

Nästa distans för herrarna är stafetten över 4x10 km. Den avgörs på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Längd-VM 2013

Mer i ämnet