Foto: TT Nyhetsbyrån

Lucka 1: Johan Olssons guldbragd i femmilen

Publicerad

Med ett tidigt ryck, gjorde han ett monumentalt avtryck. Det var början på ett guldlopp, där inte ens Petter kunde sätta stopp...

Svara på dagens fråga och tävla om en SVT Sport-mugg!

De svenska herrarna hade radat upp silvermedaljer under längd-VM i Val di Fiemme. Marcus Hellner och Emil Jönsson i sprintstafett, Johan Olsson på 15 kilometer och det svenska stafettlaget.

Ett lopp återstod dock – masstarten över 50 kilometer. Men det var 20 år sedan Sverige senast fick en världsmästare på den distansen.

”Mitt livs största lopp”

Olsson stod dock för ett heroiskt sololopp. Tillsammans med Dario Cologna gjorde han ett tidigt ryck men när schweizaren föll i en utförslöpa hamnade svensken i ensam ledning – som han höll ända in i mål.

– Det är mitt livs största lopp, sa han efteråt till SVT Sport.

Trots att konkurrenterna närmade sig i slutet av loppet höll Olsson undan.

– Att gå solo i 35 kilometer eller nånting är något man drömmer om. Och att orka hålla undan och komma först, sa Olsson.

Fick flest önskningar

Och bragden gjorde starkt intryck på svenska folket.

När vi bad er tittare att önska vad vi skulle uppmärksamma i årets julkalender var det just Olssons guld som fick flest önskningar.

– Det känns helt otroligt kul att vara framröstad som det mest önskade inslaget under SVT:s julkalender. Jag vill hälsa er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år, säger femmilskungen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Längd-VM 2013

Mer i ämnet