Återupplev femmils-bragden i Val di Fiemme

3 objekt

Johan Olsson tog guldet på femmilen efter en otrolig insats. Svensken ryckte tidigt och orkade trots en jagande klunga hålla hela vägen in i mål. – Det är mitt livs största lopp, säger en lycklig vinnare till SVT Sport.

Johan Olsson avslutade skid-VM med guld på femmilen. Och medaljen kom efter ett heroiskt sololopp. Johan Olsson och Dario Cologna ryckte tidigt, men efter att duon samåkt blev Olsson i ensam ledning när Cologna föll i den brantaste utförslöpan.

Svensken körde solo de sista tre milen, men med mindre än en mil kvar var det nära att han upphunnen. Daniel Richardson, som skipppade sista skidbytet, plockade in rejält och var en stund bara dryga tolv sekunder efter.

Men Olsson bet ihop och drog återigen ifrån. Vid 46,8 km var Olsson 26 sekunder före klungan och trots en våldsam slutforcering från Dario Cologna kunde Olsson vinna med marginal.

– Att gå solo i 35 kilometer eller nånting är något man drömmer om. Och att orka hålla undan och komma först, säger han.              

Utsliten efter guldet

– Jag känner mig rätt jävla trött nu. Jag visste att det var vinna eller försvinna som gällde. Armarna krampade men benen höll. Det var mitt livsstörsta lopp, säger en lycklig Olsson kort efter målgång till SVT Sport.              

Han var givetvis väldigt nöjd med guldet, men tröttheten var påtaglig.

– Det är klart jag njuter, just nu är jag trött också. Men det är en skön trötthet.

– Det är gött att vara världsmästare, det var det som var målet.  

Fakta: Svenska VM-guld på 50 km

Johan Olssons femmilsguld i VM var Sveriges första på distansen på 20 år och det 14:e genom tiderna. Alla VM-guldmedaljörer:

1927 John Lindgren

1930 Sven Utterström

1934 Elis Wiklund

1935 Nils Englund

1950 Gunnar Eriksson

1958 Sixten Jernberg

1962 Sixten Jernberg

1978 Sven-Åke Lundbäck

1982 Thomas Wassberg

1985 Gunde Svan

1989 Gunde Svan

1991 Torgny Mogren

1993 Torgny Mogren

2013 Johan Olsson

(TT)

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.