Jönsson vill vinna i längden också

Uppdaterad
Publicerad

Emil Jönsson har länge varit en av världens snabbaste sprintskidåkare. Men kanske blir det som traditionell längdåkare han blir allra starkast under de sista fyra åren av karriären. – Jag vill åka mer lopp på längre distanser i framtiden, säger han.

Skid-VM i Falun kommande februari skulle bli Emil Jönssons tack och farväl till längdskidåkningen på elitnivå. En plan han delade med sambon Anna Haag.

– Mentalt var jag helt slut efter OS. Men så unnade vi oss en semestervecka, jag och Anna. Vi åkte till Aten och pratade i genom ordentligt vad vi egentligen ville göra. Vi kom fram till att det här med skidåkning fortfarande är alldeles för roligt för att vi ska lägga av. Vi älskar ju att träna och tävla, säger Jönsson.

Snart 29 år

Och tävla ska Emil göra i fyra år till och inte bara i sprint.

– Jag vill åka fler lopp på de traditionella distanserna också, säger Jönsson, som fyller 29 år om några månader. Ingen ålder för en skidåkare, som brukar vara som bäst kring 30-årsstrecket.

-Det är också en anledning till att jag vill satsa vidare. Jag känner att det finns mycket kvar att ge, mycket mer att utveckla. Men jag är medveten om att i takt med stigande ålder så blir snabbheten lidande och det är ju inte direkt någon fördel för en sprintåkare. Men det får jag kompensera med annan typ av träning.

Emil Jönsson har aldrig sparat någon möda i sin träning, sin utrustning och sina förberedelser inför stora mästerskap. Ända har utfallet inte blivit riktigt vad han drömt om. Den stora fullträffen har inte kommit.

– Vi har en grinig gubbe i landslaget som heter Johan Olsson och jag har en viljestark tränare som heter Bengt Stattin. Båda har rekommenderat att jag ska börja jobba med Stig Wiklund, säger Jönsson med ett brett leende.

– Men till sist har jag själv insett att jag faktiskt behöver stöttning. Det har tagit emot, man vill liksom inte erkänna att man behöver hjälp med den mentala biten.

Flyttar till Frösön

Emil Jönsson och Anna Haag har snart sin bas på Frösön utanför Östersund, där en nybyggd villa är inflyttningsklar om ett par månader.

– Det känns bra, det ska bli kul att flytta in. Huset har ett strategiskt läge med perfekta backar för intervallträning inpå knuten...

Lägenheten i Davos finns också kvar.

– Den vill vi inte släppa. Det är underbart att komma dit och träna och få lite miljöombyte.

Och medan största delen av den svenska befolkningen planerar och ser fram emot sommarens semester, har skidåkarna vilat klart och dragit igång försäsongsträningen.

Precis som det ska se ut så här års i fyra år till för Emil Jönsson.

– Fyra år till för att förverkliga mina drömmar. Härligt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.