Kälkhockey

Kälkhockey – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Sverige jagar medalj i kälkhockey i Sotji. Så här funkar sporten.

Speltid: 3 x 15 minuter i kälkhockey, 3 x 20 minuter i ”vanlig” hockey.

Handikapp: Många är benamputerade och har ett eller två ben. Halva Sveriges lag är benamputerad av något slag. Stor överkropp, bra balans, och inte så mycket bentyngd är en vanlig bild av en bra kälkhockeyspelare. Spelare med ryggmärgsbråck är också vanligt förekommande handikapp för en kälkhockeyspelare. Personer med ryggmärgsbråck har ofta lätta ben, en del kan gå, andra sitter permanent i rullstol. Stor och frisk överkropp är kriterierna för att bli en bra kälkhockeyspelare.

Paralympics 2014 kälkhockey

Kälkarna: Specialanpassade för varje person, beroende på vilket handikapp man har. Är man dubbelamputerad har man en kortare kälke. Minimimåttet för en kälke är 80 centimeter. Målvakten får ha något mindre kälke. Finns inte någon maxlängd, styrs av benens längd. Kälkens längd har både för- och nackdelar. Har man kort kälke går det något enklare att svänga, och hantera pucken.

Klubban: I kälkhockey har man två klubbor. En right- och en leftklubba. En kälkhockeyspelare spelar med båda händerna, har en klubba i varje hand. Längden på klubban får maximalt vara en meter. Det finns inget minimimått för klubban, kan vara hur kort som helst beroende på hur långa armar man har och hur högt man sitter i kälken osv.

Piggarna på klubborna: I änden på left- och rightklubban finns piggar. Piggarna får vara maximalt fyra millimeter långa. De är till för att ta sig fram på isen, för att få fart på kälken, kunna dribbla med pucken, öka hastigheten på kälken osv. För långa piggar skulle vara farligt, då man kan skära varandra.

Skenorna under kälken: Under kälken finns två fasta skenor. Vissa åker på väldigt smalt emellan, från 30 till 60 millimeter, beroende på vilken kroppstyngd man har, hur lång man är, för att hitta balansen på kälken och kunna svänga och bromsa på smidigaste möjliga sätt. Stående hockeyspelare har två skridskor så man kan åka brett eller smalt. Här har man standardmått som man måste lära sig att balansera med. I dag åker många kälkhockeyspelare väldigt smalt, då man svänger lättare med kälken. För det mesta åker man på ena skenan, för att kunna balansera och utnyttja centrifugalkraften när man svänger.

Utrustning: Exakt samma på överkroppen som stående, skillnaden är dubbla klubbor som är kortade, med piggar under, och kälken med skenor.

Målvakten: Har speciellt skydd. På utsidan av plockhandsken finns en skena med piggar, för att kunna förflytta sig fram och tillbaka på isen. Yttersidan av plocken används för att röra sig. Extra piggar även på målvaktsklubban. För att röra sig lättare på isen finns extra piggar i böjen mellan skaft och blad.

Laget: Fyra utespelare och en målvakt.

Utvisningar: I princip samma regler som stående hockey. Kör man 90 grader rakt på någon är det en solklar utvisning. Från sidan är det domarens sak att avgöra om det är tackling, boarding etc. Hakning/checking behind är vanligaste utvisningen inom kälkhockey, att man håller upp klubban, går med handskar före och trycker till.

Offside och icing: Exakt samma som i stående hockey.

Truppen: Får max vara 17 spelare. Två målvakter och 15 utespelare. Sveriges trupp i Sotji består endast av elva spelare. Nio utespelare och två målvakter. Skillnaden blir att när Sverige möter till exempel Kanada, kan Kanada gå runt på två eller tre femmor. Sverige kan byta två till tre spelare i taget, medan Kanada kan byta en hel femma.

Byten: Vissa av spelarna kommer spela nonstop, 15 minuter per period. I vanlig ståhockey byter man normalt efter 50-60 sekunder. Hög belastning på vissa spelare, därmed. Går att byta flygande tack vare att det finns två dörrar. En infart och en utfart.

Båset: Plexiglas framför båset, spelarna som är avbytare ser ut genom ett plexiglas. I stående hockey finns en tröskel till båset, i kälkhockey finns båset plant med isen. Samma sak vid utvisningar, dörrarna är neddragna jäms med isen.

Kälkhockey i Sverige: Finns etablerat i Stockholm (Nacka) och Malmö, där de flesta killar kommer ifrån. Nystartat i Göteborg. Anledningen till att Sveriges kälkhockeylag i Sotji endast består av elva  spelare är att rekryteringen är för dålig. I Sverige finns två lag att välja bland, och maximalt 25 spelare. I länder som USA och Kanada finns 20 lag att välja bland.

Nyckelspelare i Sveriges lag:

Per Kasperi, enorm utveckling de senaste åren, fanns med i Vancouver som 17-åring. Stjärnan i Sveriges lag. Har stor överkropp, bra balans, bra speluppfattning, har utvecklat sitt skott mycket mer. Fysiskt är det en enorm skillnad för fyra år sen. Har med lite mer rutin potential att bli en av de bästa spelarna någonsin.

Niklas Ingvarsson har varit med länge, spelat flera Paralympics. En tuff kille, spelar ofta back. Han smäller på när han kan, bra skott, snabb och rörlig. Skulle behöva kolla upp lite mer och passa pucken till andra, men har utvecklats även där. Vänsterhänt.

Marcus Holm, rutinerad med flera Paralympics, debuterade redan i Paralympics 1998. En snabb spelare, snabbaste spelaren på fem meter. Otroligt snabb när han accelererar, vilket skapar lägen. Vänsterhänt.

Målvaktssidan: Ulf Nilsson kommer troligtvis stå i början av matcherna. Kenth Jonsson som är andremålvakt är väldigt rörlig, medan Uffe inte är lika rörlig, men duktig på att placera sig i målet för att kunna läsa av skotten bra. Sårbar i målet. Målvakten sitter under ribban till skillnad från en stående målvakt som kan täcka på ett annat sätt. I varje kryss finns stora hål, då man sitter så pass lågt.

Förbundskapten Jörgen Lundgren: Var assisterande förbundskapten till Janne Edbom som slutade efter OS i Vancouver. Sonen Rasmus Lundgren finns med i laget, varit med sonen under hela uppväxten. Har god erfarenhet, hållit på i sju till åtta år, varit med i Paralympics tidigare. Har fått in en assisterande som hållit på med vanlig ”stå-hockey”, som kommer in med den erfarenheten.

Matrialförvaltaren Benny Zetterberg: Enormt viktig kugge med en ännu viktigare roll än i ett hockeylag. Materialaren i kälkhockey ser till att alla delar med kälken fungerar, skridskorna är slipade. Skillnad att slipa vanliga skridskor och skenan på kälken. Här krävs att skenan plockas bort, slipas, och sätts fast igen. Perfektionsjobb med att hitta rätt åkytor etc. Mekanisk kunskap krävs för att vara matrialförvaltare i ett kälkhockeylag.

A-gruppen: Sverige, Kanada, Tjeckien, Norge

Kommentar SVT:s expert Janne Edbom: ”Skulle vi vinna någon av matcherna mot ärkefienden Norge eller Tjeckien har vi chans att gå vidare. Chansen finns att gå till slutspel. Kanada rankad etta i världen och Sverige åtta. Kanada har en bredd, är guldfavorit och har revansch att utkräva på USA sedan Vancouver.”

B-gruppen: USA, Ryssland, Korea, Italien

Kommentar SVT:s expert Janne Edbom: ”En supergrupp. Hade Sverige spelat här hade vi inte haft en chans på slutspel. USA vann guld i Vancouver, varit duktiga alla år. Ryssarna har kommit upp senaste tre åren, satsat heltid med 35 man som spelat ihop i nära fyra år. Plockat ut den 17 bästa från de 35. Medaljkandidat. Ryssland slog Sverige med 8-1 när lagen nyligen spelade i Moskva.”

OS-tips från SVT:s expertkommentator Janne Edbom:

GULD: Kanada

SILVER: USA

BRONS: Ryssland

Kommentatorer: Chris Härenstam och Janne Edbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics 2014 kälkhockey

Mer i ämnet