Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en ljudupptagning från mötet där Karl-Erik Nilsson valde att avgå som ordförande från Riksidrottsförbundet Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN

Karl-Erik Nilsson avgår som ordförande för Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Nilsson avgår som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Det framgår av ett pressmeddelande under fredagen.

– Det är ett mycket svårt beslut att nu välja att stiga åt sidan då jag har känt stor hängivenhet och glädje i uppdraget, säger Karl-Erik Nilsson.

Under fredagen mötte Karl-Erik Nilsson alla specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet (RF) efter att ha kritiserats hårt under veckan. I samband med det valde han att avgå som ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

– Det är ett mycket svårt beslut att nu välja att stiga åt sidan då jag har känt stor hängivenhet och glädje i uppdraget. Men eftersom det har visat sig svårt att kombinera mina två roller och att det kan påverka förtroendet för mig och svensk idrott väljer jag ändå att göra det, säger Nilsson i ett pressmeddelande.

Idrott och politik

”Hatet har trängt undan glädjen”

Nilsson har fått omfattande kritik sedan det läckte ut uppgifter i brittiska medier att han står bakom Uefas strävan att släppa in ryska ungdomslag i U17-turneringar.

Samtidigt är RF:s linje tydlig: så länge det kriget i Ukraina pågår ska inga ryska lag – oavsett ålder – släppas in i idrottsgemenskapen.

– För mig personligen är det här såklart en tråkig situation, jag hade önskat att hinna göra och uträtta mer i rollen som ordförande. Det var en ära att få förtroendet. Den senaste tidens mediala uppmärksamhet och fokus på min person gagnar inte svensk idrott. Uppmärksamheten har triggat igång väldigt mycket hat och personliga påhopp. Hatet har trängt undan glädjen, säger Nilsson.

”Stort ansvar”

Nilsson blev vald till ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna på Riksidrottsmötet i maj 2023. Samtidigt har han även haft uppdraget som förste vice ordförande i Uefa.

Anna Iwarsson, vice ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, blir nu tillförordnad ordförande.

– Jag känner ett stort ansvar för att ta över rollen som ordförande i det läget som organisationen befinner sig i. Självklart ville jag inte att vi skulle hamna i den här situationen men jag respekterar Karl-Eriks beslut, säger hon.

SE ÄVEN: Därför avgick Karl-Erik Nilsson – kritiserades för Rysslandsomröstning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt: Därför avgick Karl-Erik Nilsson – kritiserades för Rysslandsomröstning Foto: Henrik Montgomery/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet