Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olof Lundhs tankar om Karl-Erik Nilsson: ”Hur kan svensk idrott acceptera det här?” Foto: SVT/Bildbyrån

Olof Lundhs krav på Karl-Erik Nilsson: ”Han måste gå”

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring RF:s ordförande Karl-Erik Nilsson sedan det läckt ut uppgifter att han står bakom Uefas strävan att släppa in ryska lag i U17-turneringar.

– Han måste gå, säger Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh i SVT:s Morgonstudion.

Nilsson är förste vice ordförande i Uefa och samtidigt svensk idrotts högsta företrädare som ordförande i Riksidrottsförbundet.

Under torsdagen läckte det ut uppgifter från Uefas exekutivkommittés möte förra tisdagen. Där röstade 17 personer för att släppa igenom ryska ungdomslag och tre emot, enligt Sky Sports.

Nilsson själv menar att omröstningen gällde en utredning för att titta på hur en sådan öppning ska kunna ske.

– Detta har jag försökt förklara, men det är fortfarande ett väldigt tryck i frågan. Det är missförstånd eller att man inte riktigt har greppat vad tankarna är, sa han till TT i går.

Fotbollskanalens Olof Lundh menar att Nilssons två roller krockar i den här frågan.

– På den ena stolen kör han en svensk linje och på den andra har han en ryssvänlig linje. Det är obegripligt. Karl-Erik måste välja eller så får svensk idrott agera.

”Han måste välja”

Karin Mattsson, Svenska skidförbundets ordförande, håller med Lundh.

– Han måste välja. De är inte möjliga att kombinera, säger hon till Dagens Nyheter.

Svensk idrott har visat upp en enad front mot ryska lag i den internationella gemenskapen. På fredag ska 50 specialidrottsförbund ha ett digitalt möte med Nilsson.

– Karl-Erik Nilsson är en slipad politiker och såg till att skjuta på mötet för att få tid att ringa runt till alla aktörer för att hänga kvar på den här posten, förklarar Lundh.

Kan det vara så att han missförstått omröstningen i Uefa?

– Nej, i så fall borde han bli av med jobbet av den anledningen. Det här är inte så komplicerat. Du har ordföranden för svensk idrott (RF) som säger att vi har en linje, att vi inte spelar mot Ryssland på grund av angreppskriget. Sedan har du honom i en annan roll där han röstar för det, säger Lundh.

Karl-Erik Nilsson fick i går frågan av TT om hans position i RF är hotad.

– Nej, jag har inte fått några sådana signaler, men det är klart att en del är oroliga över det som sker och det förstår jag. Vi måste hitta en väg ut ur det här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.