Karl-Erik Nilsson självkritisk efter uppgifterna om att han ville låta Rysslands U17-lag delta i U17-EM. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN

Karl-Erik Nilsson självkritisk: ”Kunde varit tydligare”

Uppdaterad
Publicerad

RF:s ordförande och den vice ordföranden i det europeiska fotbollsförbundet Uefa, Karl-Erik Nilsson, förklarar för SVT att han inte har röstat för att låta Ryssland få delta i U17-EM.

Däremot är han inte emot utreda frågan med hänsyn till FN:s barnkonvention.

– Den svenska hållningen kan jag framföra när utredningen är färdig, säger han till SVT Sport.

Det var i fredags som Sky Sports publicerade uppgifter om att den svenska ordföranden för Riksidrottsförbundet och vice Uefa-ordföranden Karl-Erik Nilsson hade röstat ja till att låta Ryssland få delta i U17-EM för flickor i Sverige nästa år.

Nilsson kommenterade först uppgifterna i ett sms till SVT Sport.

”Jag känner inte igen mig alls i den brittiska mediabeskrivningen av ExCos (Uefas exekutiva kommitté) hantering av frågan. Våra interna samtal och vägen fram till beslut är inget som offentliggörs publikt. Jag kan därför inte kommentera hur omröstning skett och resultatet av denna”, skrev Nilsson.

Uefas hemsida skriver man att ”det är beslutat att ryska lag med minderåriga spelare åter ska tillåtas i tävlingar någon gång under säsongen”. Uefas exekutivkommitté har därför bett tjänstemän på förbundet att ta fram ett förslag på det skulle gå till.

Karl-Erik Nilsson säger nu till SVT Sport att han står bakom det beslutet.

– Jag tycker att det kan vara sunt att se om vi utefter FN:s barnkonvention gör rätt när vi behandlar barn på det här sättet.

– Jag är inte emot att göra en utredning. För min hållning, den svenska hållningen, den kan jag föra fram när utredningen är färdig. Den svenska hållningen är att vi inte vill att Ryssland ska få delta – oavsett vad utredningen visar, fortsätter han.

Finns det en möjlighet att det kan uppstå en konflikt mellan dina två roller?

– Absolut kan det finnas en risk att det uppstår. För i Sverige representerar jag 73 idrotter som kommer som ett land. Men i min internationella Uefa-roll representerar jag uppfattningar från 55 olika länder. Klart det kan finnas situationer där det skulle kunna kollidera.

Är det möjligt att det var därför som du misstolkades?

– Ja, det är möjligt. Och det är klart jag kunde varit tydligare i fredags när det här dök upp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Rihaneh Rouhaniklippet presentera nyheten från Morgonstudion. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.