Jonas Karlsson

Karlsson: ”Vi väljer att blåsa på för fullt redan nu”

Publicerad

Skidåkarna ska helst vara i bästa form på andra sidan nyår.
Vi väljer att blåsa på för fullt redan nu.
I vinter sänder vi mer skidsport än någonsin tidigare. I dag har vi skrivit vårt största avtal någonsin för att garantera vår publik toppidrott de kommande sju åren.
Vinterstudion är säkrad till år 2021.

Det är två veckor kvar till säsongens första Vinterstudio. På tisdag är det 100 dagar kvar till världsmästerskapen i Falun; kulmen på en två månader lång VM-fest.

Den vintersäsong som står för dörren kommer bli den maffigaste i SVT:s historia, med omkring 400 timmar direktsänd vinteridrott. Vi sänder VM i freestyle. Alpint, längdskidor och skidskytte.

En gnistrande tid väntar

Och när snöyran och krutröken lägger sig någon gång i mitten av mars kan vi blicka framåt. Sju år framåt. Det som väntar är en gnistrande framtid för alla som älskar vintersport.

Det SVT Sport idag presenterar är rättigheterna till alla VM i nordisk skidsport (längdskidor, backe och nordisk kombination),freestyle och alpint, inklusive alpina VM i Åre 2019. I avtalet ingår även rättigheterna till samtliga världscuptävlingar i ovan nämnda grenar fram till 2021. Enda undantaget är de alpina tävlingarna i Österrike, vilka vi redan i gällande avtal delar med TV4 till och med säsongen 2017/ 2018.

Kärleken tycks bestå

Tv-satsningar kommer, tv-satsningar går, men kärleken till Vinterstudion tycks bestå.

Programmet har med åren blivit synonymt med vintersport. Publiken slår inte längre på tv:n för att se längdskidor eller alpint längre, utan för att se – ”Vinterstudion”.

Vinterstudion har blivit en publiksuccé. Den lättsamma tonen, värmen, folkkära experter och strävan att alltid ta idrotten på allvar har blivit programmets signum. Men givetvis är vi medvetna om att Vinterstudion inte vore något utan den liveidrott den lutar sig mot. Längdskidåkning, alpint, freestyle, skidskytte, backhoppning, handboll, bandy, SM-veckan och andra idrotter har alltid utgjort fundamentet som programmet vilat på. Därför är det nu så glädjande att SVT förvärvat rättigheterna att fortsätta sända de stora skidsporterna och de största mästerskapen.

”Kommer Pops superkropp bestå?”

Sju år är på många sätt en hysteriskt lång tid. Min dotter, som jag nyss tycker jag bar hem från BB, kommer vara åtta år. Kommer de traditionella vintersporterna stå sig lika starka år 2021? Kommer publiken titta på tv på samma sätt? Har vi snö söder om Arjeplog? Hur modernt är det med kofta? Och kommer Pops superkropp bestå?

Vi som jobbar med programmet har fått kartan för de närmaste årens vintriga väg. Nu är det upp till oss att navigera rätt för att fortsätta nå publikens intresse och hjärtan. Att utveckla programmen är alltid vår målsättning. Precis som idrottarna jagar vi alltid nya vinklar och metoder för att bli bättre; vi byter medarbetare, jagar spännande reportage och letar ny teknik. Allt för att ta publiken närmare idrottens kärna och själ. I dag känns det extra kul att ta sig an det arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vinterstudion

Mer i ämnet