Foto: Bildbyrån/TT

Klart: Vaccinationsbevis införs för stora idrottsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan berättade regeringen att de planerade att införa vaccinationsbevis på idrottsevenemang med över 100 personer inomhus. Nu står det klart att så blir fallet och det gäller från den 1 december.

– Det här beslutet ger arrangörer möjligheten att upprätthålla sin verksamhet under hösten och vintern, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Sverige har i dagsläget en förhållandevis låg smittspridning av covid-19, men man väntar sig att den kommer att tillta likt den har gjort i många andra länder i Europa.

Därför har regeringen nu fattat beslutet om att införa vaccinationsbevis på inomhusevenemang med över 100 personer och det innefattar därmed många idrottsevenemang.

Corona och idrott

– Igår fattade vi det beslutet. Det är inte ett krav på vaccinationsbevis, men arrangörer som använder det behöver inte begränsa sitt evenemang, säger Amanda Lind som har ansvar för idrottsfrågor.

Vaccinationsbevis inget krav

Om en arrangör väljer att inte kräva vaccinationsbevis av sina besökare så omfattas man av andra restriktioner. Då behöver deltagarna ha en anvisad sittplats, sällskapen får inte vara större än åtta personer och det måste vara ett avstånd på minst en meter mellan varje sällskap.

Regeringen berättade även att de har gett FHM ett uppdrag att komma med underlag för införande av ytterligare smittskyddsåtgärder och avvecklade av smittskyddsåtgärder.

– Från dialogen under de senaste åren med kulturens och idrottens aktörer har vi lärt oss att det är viktigt med den här typen av besked. Det är viktigt för att kunna ge de som berörs av möjligheten att planera, säger Lind.

Damernas innebandy-VM, som sänds i SVT, spelas i Uppsala och pågår mellan 27/11 och 5/12 och påverkas således av beslutet.

Innebandy-VM jobbar på digital lösning

– Vi är positiva till det här eftersom alternativet med största sannolikhet är restriktioner som innebär att vi börjar gå åt det håll vi befann oss i i ett år, vilket jag tror att alla tyckte var nödvändigt men också väldigt problematiskt för idrotten. Och dit vill inte vi och då tycker vi att vaccinationsbevis är ett mer positivt beslut  för att hålla samhället igång och idrotten, säger Svenska innebandyförbundets generalsekreterare Mikael Ahlerup till SVT Sport.

Är du orolig för att antalet åskådare minskar på grund av det här?

– Ja och nej. Vi har fått väldigt få mejl av människor som hört av sig och sagt att de har biljett men inte är vaccinerade. Men jag tror att det finns en andel ute i landet som känner sig tryggare med att köpa biljett till evenemang med över 100 person, och det inkluderar naturligtvis också innebandy-VM. Så jag tror det tar ut sig självt.

I nuläget jobbar man på en digital lösning där vaccinationsbeviset scannas.

– Det är vårt huvudspår, säger Ahlerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet